Hlavní obsah

V Pákistánu se rozlomil ledovec, zřítil se historický most

Na severu Pákistánu se vlivem náhlého přívalu vody zřítil historický most ležící na důležité regionální silnici. Ministryně pro záležitosti klimatické změny Sherry Rehmanová v úterý oznámila, že v místě se řeka rozvodnila kvůli rozlomení ledovce za mimořádně horkého počasí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle studie nevládní organizace Germanwatch citované agenturou AFP je Pákistán na osmém místě mezi zeměmi, které jsou ohrožené klimatickými změnami. V této době čelí, stejně jako sousední Indie, vlně horka. Tento týden na některých místech teploty dosahují 50 stupňů Celsia.

V sobotu spadl most ve vesnici Hasanabád v kašmírské oblasti Gilgit-Baltistán, když se tamní řekou prohnal silný proud vody odtékající z ledovcového jezera. Jde o typ povodně označovaný jako „náhlé vyprázdnění ledovcového jezera“ (s anglickou zkratkou GLOF) a nastane, když se protrhne přirozená hráz zadržující ledovcové jezero.

Most byl součástí karákóramské dálnice, což je horská silnice spojující sever Pákistánu se západní Čínou.

Na pákistánském území je 7000 ledovců. Rehmanová řekla, že ledovce v Himálaji a Hindúkuši se rychle rozpouštějí. Na severu Pákistánu se vytvořilo 3000 ledovcových jezer a v případě 33 z nich hrozí vylití z břehů, sdělila ministryně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám