Hlavní obsah

Otlučený hrnek stál na bleším trhu pakatel. Prodal se za více než 300 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O velmi dobré investici může hovořit pár, který si koupil za dvě libry na bleším trhu v hrabství Buckinghamshire potlučený hrnek s vyobrazením krále Karla II. Byl totiž starý přes 360 let a v aukci za něj dvojice dostala v přepočtu více než 330 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Král Karel II. (ilustrační foto)

Článek

Britský pár, který si přál zůstat v anonymitě, se může směle považovat za mistry zastaváren i aukcí. Vcelku nevzhledný hrnek je stál pouhé dvě libry, tedy v přepočtu méně než šedesát korun, ale v aukci, která se konala den před koncem minulého roku, za něj dvojice dostala rovných 12 tisíc liber (331 tisíc korun).

Ukázalo se totiž, že jde o cenný historický předmět, vyrobený u příležitosti nástupu krále Karla II. na anglický trůn. Karel na něj usedl již v roce 1660, což odpovídá datu na hrnku, přestože formálně korunován byl až o rok později.

Hrníček s cínovou glazurou, který je vysoký pouze lehce přes 10 centimetrů, majitelé krátce po zakoupení odnesli prověřit k odborníkům. Výsledky naznačovaly, že by mohl být 362 let starý, ale nebyly zcela jednoznačné.

Donesli ho tedy do aukční síně, kde činil předprodejní odhad jeden až dva tisíce liber (28 až 56 tisíc korun). Nakonec se v aukci přetahovali dva zájemci na telefonu a cena se zastavila na 12 tisících liber. Výsledná kupní cena včetně aukčních poplatků nakonec činila 14 tisíc liber, tedy v přepočtu více než 386 tisíc korun.

Louise Gostelowová z aukčního domu Claydon Auctioneers k tomu řekla: „Bylo obtížné porovnat tento kus s podobnými, protože dnes už jich na světě moc neexistuje.“ Dodala, že prodávající byli s konečnou cenou nadmíru spokojení.

Nejstarší známé džíny se prodaly za 2,6 milionu. Ušili je před více než 160 lety

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám