Hlavní obsah

Osmiletá Britka potrápila šachové mistry a byla vyhlášena nejlepší hráčkou na evropském šampionátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmiletá Britka byla o víkendu vyhlášena nejlepší hráčkou na šampionátu v bleskovém šachu v Záhřebu. Bodhana Sivanandanová, která začala hrát šachy před třemi lety, na turnaji mimo jiné remizovala s dvojnásobným mistrem Rumunska Vladislavem Nevednichym.

Foto: Profimedia.cz

Bodhana Sivanandanová

Článek

V konkurenci 555 hráčů skončila malá Bodhana na 73. místě a odborníci z šachového prostředí o dívce z předměstí Londýna mluví jako o šachovém fenoménu, napsal deník The Guardian. Poprvé figurky na šachovnici postavila v pěti letech v době pandemie koronaviru.

„Šachy začala hrát náhodou. Byla zvědavá a zajímalo ji to, tak jsem ji začal vodit do Anglické šachové federace a k lidem, kteří šachy hrají a podporují je. Jsou velmi přátelští a moc ji podporují,“ řekl o malé hráčce její otec Velayutham Sivanandan.

Předseda Anglické šachové federace Dominic Lawson časopisu Times řekl, že výkon Sivanandanové byl naprosto výjimečný, ale ne překvapivý, protože je fenomén.

„Pro osmileté dítě je to mimořádný výsledek, který jsme v této zemi ještě nezažili. Má pozoruhodně vyspělý styl hry, je strategická a trpělivá,“ doplnil Lawson.

Na úrovni velmistra

Na turnaji v Záhřebu dívka v rapid šachu získala hodnocení Elo 2056, což je velmi dobré, ale ostatní šachisty zaujala zejména svým výkonem v bleskovém šachu, který je ještě svižnější.

Mohla získat i cenu pro nejlepšího hráče turnaje do 12 let, ale platilo pravidlo jedné trofeje na hráče a Sivanandanová si vybrala cenu pro ženy. Její celkový turnajový výkon 2316 byl na úrovni ženského velmistra.

Malá šachistka má ambice stát se velmistryní, nejmladší anglickou olympijskou vítězkou, a nakonec získat titul mistryně světa.

Letos v létě si v Downing Street zahrála partii s britským premiérem Rishim Sunakem krátce předtím, než oznámil investici milion liber do šachů s cílem zvýšit počet anglických velmistrů.

Maskoval se burkou a hrál na ženském šachovém turnaji. Zradily ho boty

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám