Hlavní obsah

Maskoval se burkou a hrál na ženském šachovém turnaji. Zradily ho boty

Mladý keňský šachista se oděl do burky, aby na národním mistrovství mohl soutěžit v ženské kategorii. Vedla ho k tomu finanční tíseň a přesvědčení, že mezi ženami bude jednodušší zvítězit. Nakonec jej prozradily boty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pětadvacetiletý Stanley Omondi je v keňské šachové komunitě známým hráčem, ale na nedávném národním mistrovství se rozhodl soutěžit v ženské kategorii pod jménem Millicent Awourová. Dostal se totiž do finanční nouze a cesta za odměnou pro ty nejlepší mu připadala snadnější mezi ženami. Pro vítězku bylo připraveno v přepočtu zhruba 65 tisíc korun.

Na turnaj tak přišel oblečený do muslimského ženského oděvu burka, aby jej nikdo nepoznal. Pořadatelům i účastnicím však přišlo nezvyklé, že zcela neznámá nová hráčka dokázala v turnaji porážet i ty nejlepší keňské šachistky. Podivné bylo také to, že tajemná šachistka vůbec nemluvila a její obuv navíc byla spíše pánská než dámská.

Prezident keňského šachového klubu Bernard Wanjala serveru BBC sdělil, že pořadatelé na začátku nic netušili, protože podobné oděvy nejsou v Keni neobvyklé. Ostatně k islámu se hlásí zhruba desetina keňského obyvatelstva. A nezakročili ani při prvních náznacích podezření po prvním vítězství nad silnou soupeřkou, protože nechtěli být obviněni z diskriminace na základě vyznání.

Po dalších překvapivých vítězstvích si však Omondiho již předvolali a ten nic nezapíral. Případem se bude zabývat i Mezinárodní šachová federace a Omondimu hrozí několikaletý zákaz soutěžní činnosti, i když podle Wanjaly pravděpodobně nebude doživotní.

Íránská šachistka nehrála turnaj v zahraničí v šátku. Domů už se asi nevrátí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám