Hlavní obsah

Oprava Assangeova záchodu stála 90 000 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Na opravu záchodu Juliana Assange na ekvádorské ambasádě v Londýně musel v roce 2016 přiletět instalatér ze Španělska. Čtyřdenní práce stála 4000 eur (přes 90 000 korun). Španělská ochranka zakladatele serveru WikiLeaks se obávala, že místní řemeslník by na toaletu mohl umístit odposlech, napsal dnes list El País.

Foto: Victoria Jones, ČTK/AP

Julian Assange

Článek

Deník El País napsal, že o bezpečnost hosta na ekvádorské ambasádě se několik let starala společnost se sídlem v Cádizu v jižním Španělsku. Platila ji přímo ekvádorská tajná služba. Assange podle španělského deníku chodil pozdě spát a pozdě vstával.

Excentrický obyvatel ambasády podával rozhovory televizím v trenýrkách - oblečenou měl jen tu část těla, od pasu nahoru, kterou zabírala kamera. Nesplachoval po sobě záchod. Chod velvyslanectví také narušovalo, když si Assange vařil v malé místnosti na elektrické plotýnce. Dlouhou chvíli někdy ubíjel jízdou na skateboardu nebo hrou s míčem na chodbě zastoupení.

Z vězení do vězení

Assange ve čtvrtek zadrželi britští policisté přímo v budově ambasády, kam je pozval velvyslanec. Je ve vazbě.

Ekvádor předtím zbavil hosta, který zde pobýval sedm let, azylu a pozastavil mu občanství. Podkladem k zatčení bylo vyhýbání se soudu v souvislosti obviněním ze znásilnění, jehož se Assage údajně dopustil ve Stockholmu v roce 2010, a žádost o vydání do Spojených států, které tvrdí, že zakladatel WikiLeaks pomohl prolomit heslo do počítačů ministerstva obrany.

Internetový portál WikiLeaks se zaměřuje na zveřejňování tajných vládních dokumentů a dalších citlivých a někdy i šokujících dat, například údajů o velkých firmách či o tajných operacích a zabíjení civilistů americkou armádou. Publikoval mimo jiné dokumenty údajně pocházející ze serverů americké Ústřední zpravodajské služby (CIA), které měly odhalovat praktiky americké kybernetické špionáže včetně pokusů proniknout do chytrých televizí, chytrých telefonů či operačních systémů.

Assangeova právní zástupkyně Jennifer Robinsonová v neděli uvedla, že její klient bude spolupracovat se švédskými úřady, pokud požádají o jeho vydání, a že prioritou je vyhnout se vydání do Spojených států, informovala agentura AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám