Hlavní obsah

Opportunity poslal z Marsu panoramatickou pohlednici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PASADENA

Americký průzkumný robot Opportunity poslal v pondělí z Marsu panoramatický snímek. Podle vědců je Opportunity po nedělním dosednutí na Marsu v perfektním stavu. Lepší se prý i situace druhého amerického robota Spirit, který od 4. ledna působí na opačné straně rudé planety.

Foto: mpp

odchycená korálovka

Článek

Nové fotografie, které poslal Opportunity, jsou pro geology srovnatelné s nálezem svatého grálu, uvedli v pondělí představitelé NASA na tiskové konferenci v kalifornské Pasadeně. "Začínáme sklízet úrodu... Pro geology je pohled na tyto neuvěřitelné kameny jako spatřit svatý grál," prohlásil astronom Jim Bell.

:. Pro větší obrázek klikněte na fotografii. Foto: NASA/JPL/Cornell

Panoramatické fotografie, na nichž jsou převážně k vidění cihlově červené svahy mělkého kráteru, budou zřejmě pro odborníky vodítkem při rozhodování, do jakých míst robota dále navedou. Kráter je od robota vzdálen asi 10 metrů a jeho průměr je zhruba 20 metrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Spirit vyjel na povrch Marsu

Americká sonda Spirit vyrazila na svou pouť po Marsu. První tři metry po povrchu rudé planety urazil pojízdný robot ve čtvrtek ráno. Řídící středisko...

Spirit možná zůstane na Marsu půl roku

Americký pojízdný robot Spirit by prý mohl působit na Marsu až šest měsíců, tedy dvojnásobně dlouhou dobu oproti původním plánům. Vzhledem k velkému úspěchu...

Výběr článků

Načítám