Hlavní obsah

Evropa chce spolupracovat s USA při dobývání Marsu

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Evropa chce spolupracovat se Spojenými státy při jejich ohlášeném návratu na Měsíc a vyslání lidské posádky na Mars. Oznámil to ve čtvrtek generální ředitel Evropské kosmické agentury (ESA) Jean-Jacques Dordain na tiskové konferenci v Paříži.

Foto: archiv radnice

Ocenění od starosty Davida Vodrážky přebírá Věnceslava Hanzlíková, ředitelka ZŠ Klausova

Článek

"Je to významná a dobrá zpráva," řekl dále na adresu projevu amerického prezidenta George W. Bushe, který ve středu vesmírný projekt předestřel.

Také ESA podle Dordaina v rámci svého programu "Aurora" plánuje nejprve let na Měsíc a poté, zhruba v roce 2030, vyslání člověka na Mars.

NASA a ESA už spolupracují

"Takřka denně spolupracujeme s americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA)," řekl šéf ESA s tím, že obě organizace již v souvislosti s nejnovější iniciativou USA navázaly první kontakty.

Podle Dordaina je vesmír při veškeré konkurenci a soutěži ESA a NASA vynikajícím prostorem pro vzájemnou spolupráci. Označil za normální, že kalendář při dobývání vesmíru určují Američané.

Ředitel ESA zároveň vyjádřil přesvědčení, že se na programu "Aurora" bude podílet také Německo. Reagoval tak na středeční prohlášení spolkového ministerstva pro výzkum, které ve středu upřednostnilo vysílání robotů, nikoli člověka, na Měsíc či Mars.

Německo jako spasitel

Dordain předpokládá, že země jako Německo, jež se intenzívně podílí na projektu mezinárodní vesmírné stanice ISS, se stěží bude moci zříci podílu na následných programech. Současně připustil, že bez účasti největších přispěvatelů na akce ESA, k nimž SRN s 510 milióny (16,5 mld. Kč) eur pro letošní rok patří, by se tak závažný projekt jako "Aurora" nemohl uskutečnit.

Související témata:

Související články

Bush: vrátíme se na Měsíc a dobudeme Mars

Nový kosmický program USA zaměřený na opětovné vyslání lidské posádky na Měsíc a perspektivně i na Mars, oznámí příští týden prezident USA George W. Bush....

Cíl USA: Znovu na Měsíc a člověk na Mars

Vyslání člověka na Mars a návrat na Měsíc jsou podle amerického prezidenta George Bushe cíle nového vesmírného programu Spojených států. Během středečního...

Výběr článků

Načítám