Hlavní obsah

Opilí špačci způsobili chaos na rakouské dálnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik kilometrů dlouhé kolony vznikly na rakouské dálnici A2 poté, co na vozovku začali padat zmatení špačci. Ti se podle ornitologů zřejmě opili, když se najedli zkvašených plodů.

Foto: Profimedia.cz

Hejno špačků. Ilustrační foto

Článek

K incidentu došlo minulý týden v úseku mezi Inzersdorfem a Vösendorfem, uvedla rakouská mutace webu The Local. Podle svědků to vypadalo jako scéna z hororového filmu.

Ornitologové byli napřed situací zaskočeni, ale nakonec došli k tomu, že se ptáci opili šťávou z plodů, která se v podzimních mrazivých podmínkách změnila v alkohol. Déšť doprovázený mlhou pak špačky zmátl natolik, že ztratili orientaci a naráželi do aut a nákladních vozů.

Podobné případy nejsou v podzimním období až tak neobvyklé a intoxikovaní ptáci čas od času způsobí menší pozdvižení. Málokdy dojde ale k tak vážné situaci jako v Rakousku.

„Většina ptáků se maximálně trochu lízne, ale někteří to občas přeženou. Nemůžou správně koordinovat svůj let a nejsou schopni chodit rovně,“ uvedla předloni pro National Geographic bioložka Meghan Lariveeová poté, co v kanadském Yukonu našli alkoholem zřízené brkoslavy severní.

Poněkud horší situace nastává, když zkvašené ovoce zkonzumují větší zvířata. Například ve Skandinávii nejsou neobvyklé případy, kdy se lidé dostanou do křížku s opilými losy, kteří po konzumaci zkvašených jablek ztrácejí strach z člověka a můžou na něj i zaútočit. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám