Hlavní obsah

Opice v Indii ukradly laborantovi vzorky krve nakažené koronavirem

Novinky, Martin Vlk

Skupinka opic v indickém městě Mérath ve státě Uttarpradéš napadla pracovníka laboratoře a ukradla mu vzorky krve čtyř pacientů nakažených nemocí covid-19. Obyvatelé města se nyní obávají, že primáti virus rozšíří do přilehlých obytných oblastí, píše server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Zvířata si podle Independentu na pracovníka laboratoře počíhala ve chvíli, když procházel kampusem tamní lékařské univerzity. Po krádeži vzorků krve se opice uchýlily do korun stromů.

Na videu, které se po incidentu objevilo na sociálních sítích, je vidět jedna z opic, která shazuje bílou laboratorní rukavici na zem a druhou následně okusuje. Zda disponuje také některým ze vzorků, jak píše Independent, není příliš viditelné.

Podle informací indických úřadů není známo, zda opice vzorky krve rozlily. Obyvatelé města však mají obavy, že virus nezbední primáti rozšíří do přilehlých obytných oblastí.

„Opice popadly vzorky čtyř pacientů s covidem-19 a uprchly s nimi. Museli jsme jim krev odebrat znovu,“ řekl zástupce tamní univerzity doktor S. K. Garg.

Indická mutace koronaviru je v 53 zemích

Koronavirus

Zda by se opice při kontaktu se vzorky krve mohly koronavirem skutečně nakazit, označil za nejasné. „Nejsou známy žádné důkazy o tom, že by se opice mohly nakazit,“ sdělil.

Indie se v souvislosti s koronavirem potýká s velkými problémy. Země zaznamenala celkově přes 28 milionů nakažených a více než 329 tisíc úmrtí.

Pozn. redakce: Omlouváme se našim čtenářům. Tato událost se odehrála v květnu již během roku 2020. Od té doby žádné další ukradené vzorky hlášeny nebyly, problém s přemnoženými opicemi, které obtěžují obyvatele, však nadále přetrvává v řadě jihoasijských měst.  

Rozestupy? V Indii nacpali do dvou sanitek 26 lidí s covidem

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám