Hlavní obsah

Operace Shoz sena. Vyhladovělé krávy krmili z vrtulníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kalifornii na konci zimy zasáhly nebývalé přívaly sněhu, což způsobilo značné problémy v mnoha směrech. V okrese Trinity tak například zůstaly tisíce krav o hladu, protože sníh pokryl pastviny. Na pomoc tak přiletěla pobřežní stráž, která z helikoptéry shazovala seno.

Pobřežní stráž shazovala kravám seno z helikoptéryVideo: Reuters

 
Článek

Rančer Robert Puga z okresu Trinity na severu Kalifornie chová početné stádo hovězího dobytka. Na přelomu února a března však Kalifornii zasáhlo silné sněžení, místy napadlo až kolem dvou metrů sněhu, kvůli kterému se zvířata dostala do ohrožení.

Krávy žijící na rozlehlých pastvinách totiž neměly žádnou potravu, protože sníh ji na dlouhou dobu zakryl. V této době tam obvykle bývá dostatek trávy jak pro dospělá zvířata, tak pro nově narozená telata. Přes sníh však nebylo možné se k ní dostat.

Situací se podle serveru NPR začala zabývat úřednice Michelle Bushnellová ze sousedního okresu Humboldt, která také chová dobytek. Telefonicky od několika chovatelů zjistila, že situace je vážná, a začala hledat řešení.

Foto: Facebook: U.S. Coast Guard Sector Humboldt Bay

Operace Shoz sena

S myšlenkou shodit seno ze vzduchu přišel rančer John Rice, který si pamatoval, že se tak řešila podobná situace v roce 1989. Do akce nazvané operace Shoz sena se pak zapojily složky na místní, státní i federální úrovni, když Bushnellová zavolala šerifovi Williamu Honsalovi a ten pak kontaktoval pobřežní stráž.

Když helikoptéra 5. března v poledne vzlétla, čekal posádku ještě úkol stáda správně lokalizovat, protože zvířata byla schovaná pod stromy. Orientovali se podle stop ve sněhu, a když shodili první balíky sena, začaly se k nim krávy ihned stahovat.

„Kdyby nebylo pobřežní stráže, tak vám zaručuji, že by to odnesly tisíce kusů dobytka,“ zhodnotil Robert Puga s úlevou operaci Shoz sena jako úspěšnou. Pomoci se díky ní dočkalo kolem 2500 zvířat.

Američanka se procházela na Rudém náměstí s teletem, skončila za mřížemi

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám