Hlavní obsah

Okinawu trápí nebezpečný nešvar - opilci spící na silnici

Novinky, tcs

Japonská prefektura Okinawa se potýká s fenoménem, pro který se vžil termín rodžó-ne (doslova „spící na silnici“). Místní policie minulý týden opětovně varovala před opilci, kteří si ustelou na vozovce, jen za minulý rok totiž v prefektuře evidovala přes sedm tisíc takovýchto případů.

Foto: Policie prefektury Okinawa

Fenomén rodžó-ne je v Okinawě opravdu problém.

Článek

Řidiči vracející se pozdě večer domů si musí dávat na ostrově Okinawa neobyčejný pozor. Více než kde jinde v Japonsku je totiž pravděpodobné, že narazí na člověka spícího uprostřed vozovky.

Na ostrově jde o tak běžný jev, že se výraz „rodžó-ne“ (spící na silnici) vžil jako specifický termín. „To sousloví jsem neznal, dokud jsem nepřišel do Okinawy. Myslím, že je to unikátní fenomén,“ uvedl pro deník Mainiči Šimbun šéf okinawské policie Tadataka Mijazawa.

V drtivé většině případů jsou lidé spící na vozovce silně opilí. Na Okinawě to představovalo vždy problém, v posledních letech však těchto případů přibývá. Za loňský rok jich policie řešila 7221. Celkem bylo způsobeno 16 dopravních nehod, tři spící lidé při nich zemřeli.

Proč právě Okinawa? „Za prvé, myslím si, že jsme jediné oddělení v Japonsku, které statistiky ohledně rodžó-ne shromažďuje,“ uvedl Mijazawa.

Jako další možný důvod uvádí i celkové klima ostrova s průměrnou roční teplotou nad 20 stupňů Celsia a náklonost obyvatel k alkoholickým nápojům, zejména místnímu rýžovému nápoji jménem awamori, který narozdíl od saké prochází destilací.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

こないだビックリしたなー。 本島でも宮古島でも路上寝は学級3クラス作れるくらいの人数見てきたと思うけど、ここまで清々しい路上寝は初めて見たww 右側に写ってる人も寝てて、タイミング良く起き上がったから、にーさん!友達起こさないと危ないよ!って言ったら、後ろの自分が飲んでた店の中に向かって「おーい!誰か寝てるよー!」って!ww 他人かーい!ww なんならお前も寝てたしー!ww 轢かれるかなー?思ったけど、向こうから来る車はみんな真っ直ぐ進む前に寝てる人をしばらく眺めて諦めて右折して行きました! どーなったんだろー?w #路上寝 #清々しい #危険 #このレベルは初見

Příspěvek sdílený 石原昌史 (@masafumi.ishihara.23), Čec 7, 2019 v 7:24 PDT

Policie uvedla, že mnoho opilců použije obrubník jako polštář. Evidovala dokonce i případy, kdy se některé ženy svlékly v domnění, že už dorazily domů.

Nyní se policie snaží proti spaní na ulici bojovat zejména osvětou. Dopravní policie uspořádala výstavu věnovanou této problematice a zároveň varuje, že lidé spící na ulici a bránící dopravě mohou být pokutování až do výše 50 tisíc jenů (zhruba 10 tisíc korun).

Opilý Skot se pokusil souložit s plotem a přijíždějící dodávkou

Koktejl

„Neberte mě špatně. Netvrdím, že je alkohol špatný, pití přes míru je špatné. Chceme po obyvatelích Okinawy, aby pili spořádaně,“ uvedl šéf okinawské dopravní policie Tacuo Oširo.

Zda se to podaří, zůstává otázkou. I přes protikoronavirová opatření policie letos od ledna do června evidovala 2702 případů, to je téměř totožný počet jako za stejné období vloni.

Reklama

Výběr článků

Načítám