Hlavní obsah

O trávníky v centru Brna se starají Jasánek a Nanuk s mistrem kočím Sněhotou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jmenují se Jasánek a Nanuk a spolu se svým kočím Oskarem Sněhotou starším tvoří sehraný tým, který v těchto dnech pečuje o údržbu parků přímo v centru Brna. Podle kalendáře je stále ještě zima a do začátku jara zbývají dva týdny, přesto je nutné trávníky upravit s pomocí brány.

Oskar Sněhota starší s koníky Nanukem (zcela bílý) a Jasánkem (bílý s tmavou hřívou) provzdušňují s bránou trávník v parku pod brněnským hradem Špilberkem.Video: Veřejná zeleň města Brna

 
Článek

Brno je patrně jediné město v Česku, kde se to řeší postaru s využitím páru statných koní.

Když lidé ve známém brněnském parku Lužánky nebo na stráních přímo pod hradem Špilberkem vidí kočího Sněhotu s jeho synem Oskarem mladším, žasnou především nad krásou jejich chladnokrevných koní, jejichž fotkami pak plní sociální sítě. Znalci koní ale v tu chvíli vědí, že vidí naprosto špičkovou ukázku práce s koňmi, která se dneska už jen tak nevidí.

Česání vlasů přírodě

„Největší problém při práci s koňmi v centru je tep města. Projíždějící tramvaje, troubení aut, burácení motorů, houkačky sanitek, to vše je vybízí k útěku. Naštěstí Jasánek i Nanuk jsou velmi zkušení a svoji práci si vždy odvedou,“ řekl Novinkám kočí Sněhota. Jejich tým měl již letos rozšířit tříletý koník Zetor. Má ale nemocnou nohu a zapojí se do údržby za rok.

Nové granule s fermentovaným ostropestřcem zvýší imunitu koní

Věda a školy

Sněhota udržuje parky pro firmu Veřejná zeleň města Brna již čtrnáct let. V jeho osobě si tato společnost najímá skutečného mistra. Je osminásobným mistrem ČR v orbě s koňmi, osmkrát vyhrál mezi kočími prestižní Soutěž o ruchadlo bratranců Veverkových a je i mistrem Evropy z roku 2008 v trojboji s prací s koňským spřežením. Jarní práce na údržbě trávníků přirovnává k česání vlasů matky přírody. V pátek v nich bude pokračovat u kampusu Bohunicích.

Foto: archiv Veřejné zeleně města Brna

Oskar Sněhota mladší (vlevo) s otcem a koníky Nanukem (světlý bělouš) a Jasánkem při práci v parku pod brněnským Špilberkem. V pozadí hotel International.

Ředitel podniku Josef Kasala si práci kočího a jeho koní pochvaluje. „Na jedné straně potěšíme pohledem na koně lidi a trochu jim připomeneme, že veřejná zeleň vyžaduje pravidelnou a náročnou údržbu. Na straně druhé se nám toto hospodaření postaru vyplácí,“ uvedl.

Trávníky plné květin

Koňský povoz táhnoucí bránu srovná krtince, provzdušní travní porost, nikde po něm nezůstávají udusaná místa, na nichž by pak nerostla tráva, jak tomu je po traktůrcích a jiné mechanizaci. Dokladem toho, že využívání spřežení koní má smysl, jsou podle Kasaly rozkvetlé trávníky plné lučních květin. Té, se totiž v provzdušněných trávnících velmi dobře daří.

Foto: archiv Veřejné zeleně města Brna

Oskar Sněhota mladší s koníky Nanukem (vlevo) a Jasánkem při práci v parku pod brněnským Špilberkem.

V Česku je chováno přes 100 000 koní. Jejich počty každoročně vzrůstají. Na práci se používají statní chladnokrevníci, nejčastěji norici a belgici. Dostihoví koně by jejich práci nezvládli. Cena kvalitního koně do tahu se mnohým šampionům parkuru a dostihových drah vyrovná.

„Trvá léta, než se kůň naučí všechnu tu práci. Aby mohl dělat přímo v centru města, tedy v tom neuvěřitelném provozu a mezi lidmi, to už jej musí vést někdo opravu velmi zkušený,“ řekl Novinkám kočí Dušan Turčan. Je jedním z mála chovatelů na Moravě, který ještě stále sváží se svými koňmi klády z lesů. Jeho valach Jurášek je nejsilnějším koněm Česka. V takzvaném těžkém tahu byl schopen před časem utáhnout náklad vážící neuvěřitelných 2250 kilogramů.

Foto: archiv Veřejné zeleně města Brna

Oskar Sněhota starší (třetí zleva) a jeho syn Oskar mladší (druhý zleva) při práci v centru Brna.

Brněnská Veterinární univerzita má Nazgûla z Pána prstenů

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám