Hlavní obsah

Nová tkanina se bude sama čistit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HONG KONG

Hongkongští vědci vyvinuli tkaninu, která má samočisticí schopnosti. Pokud by se objev rozšířil, lidé by v budoucnosti některé části oblečení vůbec nemuseli převlékat.

Foto: Jiří Cysař

Jan Saudek

Článek

Průkopnická technologie vychází z využití ultratenké vrstvy dioxidu titanu, přírodní chemické sloučeniny využívané k výrobě zubních past, potravinářských výrobků a opalovacích krémů či jako ochranné vrstvy bavlny.

Je-li tato látka vystavena slunečním paprskům, spustí se reakce v nanočásticích dioxidu titanu, které jsou 2500krát nepatrnější než lidský vlas. Ty reagují se vzdušným kyslíkem a vytvářejí "okysličující činidlo", které pak rozloží nečistotu a mikroorganizmy na vodu a kysličník uhličitý.

Na trhu až za mnoho let

John Sin a Walaid Daoud z Ústavu textilu a oděvů při hongkongské polytechnické univerzitě při pokusech máčeli kousky bavlněné látky po třicet vteřin v tekuté suspenzi dioxidu titanu, pak je usušili a poté je v peci 15 minut zahřívali na 97 stupňů Celsia.

Pak je nechali tři hodiny ve vroucí vodě, aby se dokončilo vytváření ochranné vrstvy. Vynálezci připouštějí, že den, kdy se samočisticí oděvy objeví na pultech obchodů, může být vzdálený ještě mnoho let.

Reklama

Související témata:

Související články

Za krádež prádla ze šňůry trest smrt

Muž, který se v pondělí pokusil ukrást ze šňůry na prádlo několik kusů oblečení, zaplatil svou troufalost životem. Lehkovážný poberta vyrazil totiž na akci...

Mariah Carey navrhne oblečky pro děti

Americká zpěvačka Mariah Carey právě pracuje na vlastní módní kolekci oblečení pro děti. V minulosti již vytvořila řadu šperků a módních doplňků, které...

Výběr článků

Načítám