Hlavní obsah

Norský důchodce chtěl probudit Rusy. Diplomatům v noci pustil sirénu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při výročí ruské invaze na Ukrajinu se po celém světě protestovalo různě. Velmi neobvykle k tomu přistoupil norský senior, který v noci před byty ruských diplomatů velmi nahlas spustil zvuk sirény.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Třiasedmdesátiletý Kjetil Krane z Osla pojal protest proti ruskému válečnému tažení na Ukrajině velmi nápaditě. Přesně rok po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu přinesl v noci 24. února před byty ruských diplomatů velký reproduktor a velmi nahlas z něj pustil zvuk japonské mlhové sirény.

„Chtěl jsem je probudit, a to ve dvojím smyslu,“ popsal svůj záměr senior, jenž si na akci také oblékl tričko s nápisem „Rusové, probuďte se“. Vedle fyzického probuzení měl však na mysli zejména to obrazné. „Jsou za tuto válku zodpovědní,“ řekl pan Krane norskému listu Nettavisen.

Než však k tomuto protestu přistoupil, informoval o své akci prostřednictvím letáků obyvatele okolních domů. „Ukrajinská válka je naše válka,“ psalo se na nich ve vysvětlujícím textu.

„Znepokojuje mě, že válku přijímáme. Je to otázka morálky a jsem připraven, že mě zatknou,“ byl si vědom možných potíží. Naštěstí se mu podařilo místo opustit dříve, než přijela policie, ale pokutě se jistě nevyhne.

Hlavu si z toho ovšem nedělá: „Mám dost přátel, kteří mi tu a tam pár stovkami pomohou,“ mávl nad tím Kjetil Krane rukou.

V ruské vsi se nepodařilo zmobilizovat nikoho, muži odešli do lesů

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám