Hlavní obsah

V ruské vsi se nepodařilo zmobilizovat nikoho, muži odešli do lesů

Ve vsi Šjoltozero v ruské Karélii se úřadům v rámci částečné mobilizace nepodařilo předat ani jediný povolávací rozkaz, protože všichni muži odešli do lesů. Uvedl to ruský list Moskovskij komsomolec s odvoláním na zpravodajský kanál Baza, působící v aplikaci Telegram.

Foto: Profimedia.cz

Klikva bahenní. Většina mužů v Karélii v těchto dnech sbírá její plody, proto nemohou narukovat do armády.

Článek

Vedení vsi tvrdí, že právě vrcholí sezona sběru lesních plodů, a tak nikdo neví, kam se všichni poděli. Každopádně povolávací rozkazy se předat nepodařilo a na vojenskou správu se nikdo ze vsi nedostavil.

Obdobně podle listu dopadla mobilizace i v další karelské vsi Rybreka, kde se úřadům podařilo povolat do armády jen několik mužů. Většina tamních vojáků v záloze prý také po lesích sbírá plody klikvy.

Žijte, jak chcete. Zapalte ohně, spěte na ulici aneb Mobilizace po rusku

Evropa

Šjoltozero a Rybreka jsou vsi obývané převážně příslušníky málo početného ugrofinského národa Vepsů (někdy psáno Väpsů), který nečítá více než 6500 duší. Šjoltozero, které má asi osm stovek obyvatel, je jedním ze středisek jejich kultury, poznamenal běloruský portál Naša Niva.

„Vepsové ze zákona vůbec nepodléhají branné povinnosti, protože příslušníkům tak malých národů je povoleno vykonávat alternativní službu místo vojenské. Ale v dnešním Rusku se na zákony moc nehledí,“ dodal běloruský server.

Reklama

Výběr článků

Načítám