Hlavní obsah

Nizozemský historik našel mimořádně vzácný poklad starý 1000 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý nizozemský historik našel unikátní 1000 let starý středověký poklad, který se skládá ze čtyř zlatých přívěsků do uší, dvou proužků plátkového zlata a 39 stříbrných mincí.

Foto: Profimedia.cz

Tisíc let starý poklad z nizozemského města Hoogwoud

Článek

Sedmadvacetiletý Lorenzo Ruijter, který agentuře Reuters řekl, že se hledání pokladů věnuje od svých deseti let, cennosti objevil v roce 2021 v malém severním městě Hoogwoud pomocí detektoru kovů. Nález ale musel držet dva roky v tajnosti, nalezené předměty zkoumalo archeologické muzeum.

„Bylo to velmi zvláštní objevit něco tak cenného, nedokážu to popsat. Nikdy jsem nečekal, že něco takového naleznu,“ řekl Ruijter. Dodal, že bylo těžké udržet to dva roky v tajnosti.

Odborníci z Národního archeologického muzea totiž potřebovali čas na vyčištění, prozkoumání a datování všech předmětů. Zjistili, že nejnovější mince lze datovat do období kolem roku 1250, díky čemuž předpokládali, že poklad byl zakopán právě tehdy.

Foto: Profimedia.cz

Tisíc let starý poklad z nizozemského města Hoogwoud

V době zakopání pokladu však už byly šperky staré dvě století, uvedlo muzeum. Dodalo, že už tehdy musely být drahé a cenné. „Zlaté šperky z vrcholného středověku jsou v Nizozemsku mimořádně vzácné,“ uvedlo také muzeum.

I když zůstane záhadou, proč byl poklad zakopán, odborníci upozornili, že v polovině 13. století zuřila válka mezi nizozemskými regiony Západní Frísko a Holandsko, jejímž epicentrem bylo právě město Hoogwoud. Podle Ruijtera je možné, že cenné předměty zakopal někdo, kdo byl v té době mocný a bohatý, aby je ochránil a vykopal, až bude opět bezpečno.

Vzhledem k archeologickému významu byl poklad zapůjčen muzeu, které ho vystaví, ale oficiálně zůstane majetkem nálezce Lorenza Ruijtera.

Amatérský hledač pokladů našel vzácný přívěsek z 16. století

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám