Hlavní obsah

Amatérský hledač pokladů našel vzácný přívěsek z 16. století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britské národní muzeum vystavilo vzácný přívěsek, jenž má přímou spojitost s anglickým králem Jindřichem VIII. Je o to cennější, že nebyl součástí žádné sbírky, ale pomocí detektoru jej našel amatérský hledač pokladů.

Brit našel zlatý přívěsek spojovaný s králem Jindřichem VIII. a Kateřinou AragonskouVideo: AP

 
Článek

Vzácný artefakt ze 16. století našel Charlie Clarke v hrabství Warwickshire ve střední Anglii již v roce 2021, ale od té doby jej odborníci zkoumali a konzervovali a až nyní tento objev může spolu s dalšími vzácnými nálezy amatérských hledačů pokladů obdivovat i veřejnost.

„Ten den jsem našel spoustu odpadu, kusy železa, víčka od lahví. Ale na zpáteční cestě začal detektor ječet jako zběsilý, a tak jsem začal kopat. A jakmile jsem to uviděl, věděl jsem, že je to něco velkého,“ popsal svůj nález Charlie Clarke. O štěstí může mluvit o to víc, že v té době se hledáním pokladů zabýval jen zhruba půl roku.

Nález tedy předal odborníkům, kteří zjistili, že jde o zlatý přívěsek zdobený smaltovanými motivy, jenž pochází z období vlády Tudorovců, konkrétně z počátku 16. století, kdy vládl Jindřich VIII. (anglicky Henry VIII.). Písmena H a K naznačují, že šperk vznikl v letech 1509 až 1533, kdy byl Jindřich VIII. ženatý s Kateřinou Aragonskou.

„Něco takového bych mohla klidně vyrobit já,“ říká k tomu kurátorka z národního muzea Rachel Kingová. Tím myslí, že písmena ani motivy tudorovské růže nebo aragonského jablka samy o sobě ještě nic neznamenají.

Odborníky však o pravosti přesvědčily známky výrobních postupů, které se používaly zhruba do roku 1530. Není však jisté, zda tento konkrétní šperk skutečně nosil sám král.

Cenu vzácného artefaktu odborníci zatím neoznámili, ale Charlie Clarke je přesvědčen, že si tímto nálezem vybral štěstí minimálně na 30 let dopředu. Hledání pokladů se však i přesto bude věnovat i nadále.

Otlučený hrnek stál na bleším trhu pakatel. Prodal se za více než 300 tisíc

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám