Hlavní obsah

Nizozemsko bude poskytovat opalovací krémy zdarma, chce předcházet rakovině kůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanům Nizozemska bude v létě nabídnuta bezplatná ochrana proti slunečnímu záření v rámci boje proti rekordnímu počtu případů rakoviny kůže v zemi. V nizozemských školách, na festivalech, v parcích, na sportovištích, na plážích a dalších veřejných prostranstvích budou k dispozici dávkovače opalovacích krémů. Informoval o tom list The Guardian s odkazem na vládu, která chce, aby lidé nemuseli řešit ceny přípravků a měl k nim přístup opravdu každý.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nizozemské úřady doufají, že jejich iniciativa, kterou zahájily o víkendu ve městě Breda, změní používání opalovacího krému v nezpochybnitelný zvyk. Částečně se inspirovaly australskou kampaní, která trvá již desítky let a nabádá lidi, aby si na slunci oblékli tričko, namazali se opalovacím krémem a nasadili si klobouk.

Nemocnice Venlo-Venray, která leží nedaleko německých hranic, ve spolupráci se státními zdravotními pojišťovnami financuje poskytování opalovacích krémů ve 120 základních školách v několika obcích.

Mluvčí kliniky uvedl, že jeden z jejích kožních lékařů přišel s nápadem předělat dávkovače určené k poskytování dezinfekce rukou během pandemie na zásobníky opalovacího krému, uvedla nizozemská stanice NOS.

Žena věřila nebezpečnému mýtu, že se jí rakovina kůže netýká. Diagnóza ji šokovala

Zdraví

Zdravotnické úřady zaznamenaly v posledních několika letech rekordní nárůst případů rakoviny kůže. Opalovací krém je podle řady studií nejlepší ochranou proti tomuto onemocnění. Děti by si měly navyknout na jeho používání od útlého věku, aby se stalo stejným rituálem jako čištění zubů, uvedl radní z jednoho letoviska u Severního moře.

V Česku ročně onemocní rakovinou kůže 3500 lidí

„Stojí to sice trochu peněz, ale zdraví lidí si velmi vážíme,“ řekl Jacco Knape z přímořského města Katwijk. „Pravidelně se setkáváme s tím, že si lidé užívají slunce, ale zanedbávají ochranu, a vzhledem k tomu, že v Katwijku je nadprůměrné množství slunečního záření, není to dobré,“ dodal.

V celé Evropě se v posledních dvou desetiletích zvyšuje počet případů rakoviny kůže. V sousedním Německu se podle tamního statistického úřadu v roce 2021 zvýšil počet úmrtí na rakovinu kůže o 55 procent oproti roku 2001.

V Česku ročně lékaři diagnostikují zhoubný melanom asi u 3500 lidí, zhruba 400 nemoci podlehne. V léčbě nebo vyléčených je zde asi 40 tisíc lidí, vyplývá z dat, která loni představil Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Podle odborníků by se snížením výskytu rakoviny kůže mohlo dosáhnout značné úspory ve zdravotnictví.

Rakovina kůže začíná nenápadně, umí ale zabíjet. Riziko zvyšují i časté návštěvy solária

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám