Hlavní obsah

Nigerijský šachista překonal rekord, na Times Square hrál šachy přes 58 hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devětadvacetiletý nigerijský šachista Tunde Onakoya překonal tento týden světový šachový maratonský rekord, když dokázal hrát nepřetržitě déle než 58 hodin. Onakoya doufá, že se mu díky tomuto výkonu podaří shromáždit milion dolarů na podporu vzdělávání dětí v Africe.

Foto: Yuki Iwamura, ČTK/AP

Tunde Onakoya při svém rekordním výkonu.

Článek

Onakoya překonal dosavadní šachový maratonský rekord 56 hodin, 9 minut a 37 sekund, který od roku 2018 drželi Norové Hallvard Haug Flatebö a Sjur Ferkingstad. Guinnessova kniha rekordů ještě Nigerijcův výkon nekomentovala, ale potvrzení rekordů někdy trvá i několik týdnů, uvedl web The Guardian.

Onakoya v roce 2018 založil organizaci Chess in Slums Africa (Šachy v afrických slumech), která nabízí výuku šachů dětem z chudých rodin, jež mnohdy nechodí do školy a pracují, aby finančně přispívaly svým rodinám. Onakoya, který sám vzešel z takových podmínek, chce tímto způsobem naučit děti logickému myšlení, které jim může pomoci k lepší budoucnosti.

Organizace Chess in Slums Africa na svých stránkách připomíná, že přestože je základní vzdělání v Nigérii oficiálně povinné a bezplatné, nenavštěvuje v Nigérii školu 10,5 milionu dětí ve věku od pěti do čtrnácti let. „Pokusil jsem se o překonání rekordu kvůli snům milionů dětí v Africe bez přístupu ke vzdělání,“ prohlásil Onakoya.

K šachovnici na Times Square usedl ve středu v 10:00 a pokračoval až do pátečního večera místního času. Po každé odehrané hodině měl povolenou pětiminutovou přestávku, z nichž mnohé využil, aby se pozdravil s Nigerijci a Newyorčany, kteří ho přišli podpořit.

„Včera ve tři ráno jsem byl připravený to vzdát a jít spát, ale přicházeli za mnou Nigerijci z celého světa, lidé z Londýna, z Tennessee, dál tančili a zpívali. Nemohl jsem je zklamat,“ uvedl Onakoya.

Nigerijský šachista říká, že ho tato hra zachránila před životem v bídě, která provázela jeho dětství v plovoucím slumu nigerijského největšího města Lagosu. Později v tomto městě vystudoval počítačové vědy.

Maskoval se burkou a hrál na ženském šachovém turnaji. Zradily ho boty

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám