Hlavní obsah

Nevšední trénink: Takhle se chytá kobra holýma rukama

Novinky, pal

Dokážete si představit, že byste na zahradě natrefili na kobru, nebo že by jedovatý had vylezl po dešti z vaší toalety? Záchranáři v Thajsku řeší podobných případů každoročně tisíce. Aby nebezpečnou situaci zvládli, musejí mít ovšem pořádně natrénováno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři cvičí, jak chytit kobruVideo: AP

 
Článek

Jak takové cvičení vypadá, ukazují záběry z tréninku ve městě Saraburi v centrálním Thajsku.

Snímky, které pocházejí z 31. března, zveřejnily na konci minulého týdne tiskové agentury. Zachycují cvičitele, který ukazuje kolegům, jak správně zacházet s kobrou královskou. Jeden z cvičících záchranářů se ji snaží odchytit holýma rukama, ale jak je vidět, není to nic jednoduchého.

Seniorka svádí marný boj s housenkami. Svůj dům hodlá opustit

Koktejl

„Trénujeme takto chytání hadů. Během výcviku nebyl zraněn nikdo z našeho týmu, stejně jako se nestala žádná újma kobře. Hada tu chováme právě pro tento trénink,“ popsal pro agenturu AP autor videa záchranář Khun Feam.

V Thajsku uštknou hadi v průměru 10 tisíc lidí ročně. Takřka po každém větším dešti tam volají lidé záchranářům kvůli hadovi, který se objevil na zahradě nebo třeba vylezl ze záchodu.

Fotografie jen pro otrlé: Takhle se vojáci učí přežít

Muži

Kobra královská měří v dospělosti i přes pět metrů a je jedním z nejrozšířenějších nebezpečných hadů v Thajsku. Sice nedisponuje tím nejsilnějším jedem, jaký mohou hadi mít, ale do své oběti je schopný ho vstříknout takové množství, že by to mohlo zabít i slona.

Při běžném setkání se had většinou snaží rychle klidit člověku z cesty, protože je poměrně plachý, ale když se dostane na místo, z kterého nenachází rozumnou možnost úniku a které obývají lidé, je tu problém. Pak nastupují thajští záchranáři a hada odchytnou.

Krajta si na dvorku domu pochutnávala na vačnatci. Visela při tom ze střechy

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám