Hlavní obsah

Fotografie jen pro otrlé: Takhle se vojáci učí přežít

Novinky, nčs

Následující fotografie rozhodně nejsou pro každého a citlivější povahy by mohly mít s pozorováním kurzu přežití v džungli problém. Kurz je organizován v rámci výcviku Cobra Gold pro elitní vojáky ze Spojených států a Thajska, kde také minulý týden proběhl.

Foto: Profimedia.cz

Cobra Gold je každoroční setkání začínajících vojáků.

Článek

Přežít v džungli si žádá skutečnou dávku odvahy a znalostí. A právě s možnými nástrahami se učí každoročně na vojenském cvičení Cobra Gold vyrovnávat tisíce speciálně cvičených vojáků.

Největší zastoupení na cvičení mají tradičně američtí vojáci, kterých do Thajska dorazilo zhruba 4500. Nechyběli ani vojáci z dalších zemí jako Singapur, Čína, Japonsko, Indie nebo Jižní Korea.

Cvičení má tři hlavní složky: vojenský terénní výcvik, humanitární pomoc a výcvik v oblasti pomoci při katastrofách.

Kobří krev

Ke kurzu patří také cvičení přežití. Vojáci se dozvědí, jak ulovit a zabít kobru holýma rukama, sníst škorpiona, brouky nebo třeba pavouky. Věděli jste, že krev z kobry je například velmi vhodným prostředkem, jak v odlehlé pustině zabránit dehydrataci lidského těla? Její chuť navíc údajně připomíná rybu.

Američané testují nový „kouřostroj“. Má vojáky učinit neviditelnými

Věda a školy

Kromě požívání nejrůznějších živočichů se vojáci rovněž učí v džungli hledat vodu a rozpoznávat jedlé rostliny od těch jedovatých. No a kdo by nechtěl pojídat pavouky a plazy, může zvolit také veganskou variantu, kdy se zase dozví informace o vegetaci a lokálním ovoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám