Hlavní obsah

Nenoste nám hady na pohotovost, vyzývají australští lékaři uštknuté pacienty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bundaberg

Lidé uštknutí hadem by se v žádném případě neměli snažit plaza odchytit a přinést jej v krabici či vaku na pohotovost v domnění, že to lékařům pomůže urychlit léčbu. S touto výzvou se na veřejnost obrátili australští lékaři, kteří reagovali na stále častější případy, kdy pacienti nebo jejich doprovod hada přivezli s sebou.

Foto: Profimedia.cz

Pakobra východní – druhý nejjedovatější had na světě

Článek

Podnětem k apelu se podle televize ABC stal minulý měsíc obzvlášť dramatický příběh, kdy oběť hadího uštknutí přinesla v průhledné svačinové krabičce na urgentní příjem kliniky v Bundabergu na východním pobřeží Austrálie malou pakobru východní (Pseudonaja textilis). Tu odborníci považují za druhého nejjedovatějšího hada na světě.

„Had přitom nebyl dostatečně zajištěný. Svíjel se uvnitř a snažil se dostat ven. Náš personál měl velký strach s ním jakkoli manipulovat,“ uvedl šéf pohotovosti zmíněné kliniky Adam Michael. Podle něj tím pacient své ošetření neurychlil, ale naopak zdržel.

Michael také varoval, že při snahách o odchycení hada se lidé vystavují zcela zbytečnému riziku. Personál nemocnic kromě toho není vyškolen k tomu, aby plazy identifikoval, a navíc to ke stanovení léčby není nutné, dodal Michael. Zda a jaký protijed uštknutý pacient potřebuje, dokážou lékaři podle něj odvodit na základě klinických příznaků a krevních testů.

Lupič přepadl benzinku a jako zbraň použil hada

Koktejl

„Jakékoli pokusy přiblížit se k hadovi s cílem jej chytit, zabít nebo vyfotografovat vystavují lidi riziku,“ zdůraznil dále Michael. „Chceme, aby pacienti mohli být co nejrychleji vyšetřeni, a přítomnost živého hada na oddělení tento proces jen zpomaluje,“ dodal.

Australští lékaři každoročně registrují na tři tisíce případů hadího uštknutí, ale jen sto až dvě stě z nich vyžaduje podání protijedu, tvrdí toxikolog Geoff Isbister z univerzity ve východoaustralském Newcastlu.

„Nepanikařit, neomývat“

„K mnoha uštknutím dochází proto, že lidé se snaží hady zvednout, přemístit nebo s nimi dělají hlouposti. To je přesně chvíle, kdy vás kousnou, takže člověk by se k nim vůbec neměl přibližovat,“ varoval Isbister.

Lékaři doporučují každému, koho had uštkne, aby nepanikařil a co nejrychleji zavolal pomoc. „Je důležité místo kousnutí nijak neomývat,“ upřesnil Michael s tím, že je nutné znehybnit končetinu tlakovým obvazem. „Pak zůstaňte v klidu. Minimalizujete tím riziko, že se jed dostane do těla,“ dodal.

Australan chránil děti před hadem, sám jeho uštknutí nepřežil

Zahraniční

Výběr článků

Načítám