Hlavní obsah

Australan chránil děti před hadem, sám jeho uštknutí nepřežil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fatální konec měla tento týden snaha 47letého muže ochránit děti v mateřské škole na předměstí východoaustralského Townsvillu před nebezpečným hadem. Pakobra východní (Pseudonaja textilis), považovaná za druhého nejjedovatějšího hada na světě, do objektu zabloudila, a když se Jerromy Brookes pokoušel tvora izolovat, stal se sám terčem jeho útoku.

Foto: Profimedia.cz

Pakobra východní

Článek

Podle serveru ABC se muži podařilo pakobru chytit a vsunout ji do vaku, had jej ale přitom několikrát uštknul do levé paže. Zachránce zřejmě nevěděl, o jaký druh živočicha se jedná.

Nasvědčuje tomu jeho chování, protože uštknutí zmíněného hada bývají podle odborníků zpravidla bezbolestná. Muž proto po incidentu namísto přivolání rychlé záchranné služby odešel v klidu domů, aby si od manželky nechal rány ošetřit. „Okamžitě mu končetinu znehybnila a podvázala rány kompresním obvazem,“ potvrdila šéfka místní zdravotnické záchranné služby Paula Martenová.

Po chvíli ale muž začal pociťovat první příznaky otravy. Až v tento moment manželka přivolala sanitku, která zraněného muže odvezla do nemocnice. Tam se ale jeho stav dále zhoršoval až do kritické fáze, načež pacient zemřel na zástavu srdce.

V Austrálii každoročně podlehnou hadímu uštknutí v průměru dva lidé. Jde zpravidla o následky útoků zmíněné pakobry. Loni v listopadu zemřel po jejím útoku 25letý baťůžkář, který přijel do země jako brigádník. Pakobry východní obývají pastviny a eukalyptové lesy.

Toxikolog Timothy Jackson z Melbournské univerzity upřesnil, že jed pakobry východní obsahuje několik toxinů. „Jed v podstatě narušuje srážení krve, a to vysokou rychlostí. Současně poškozuje cévy a ovlivňuje krevní tlak,“ řekl s tím, že ke kardiovaskulárnímu kolapsu může dojít už do půl hodiny po kousnutí.

Jackson dále upozornil, že každý člověk pokousaný jakýmkoli hadem by měl okamžitě volat záchrannou službu. První pomoc podle něj spočívá ve fixaci postiženého místa kompresním obvazem a setrvání v klidovém režimu.

Devítiletý chlapec na Floridě narazil u domu na chřestýše. Myslel si, že je to plyšák

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám