Hlavní obsah

Němec spotřeboval ve firmě energii za 40 eurocentů na dobití auta. Dostal okamžitě padáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Recepční mládežnické ubytovny v západoněmeckém Duisburgu dostal výpověď za to, že si v areálu zaměstnavatele dobíjel soukromý elektromobil. Spotřeboval přitom energii za 40 eurocentů (deset Kč), ale šéf byl neoblomný: trval na okamžitém rozvázání pracovního poměru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Propuštěný 27letý muž, který zpravidla obsazoval pozdní večerní služby, to nevzdal a bránil se tento týden u soudu. Argumentoval, že jednal v nouzi, protože když přijížděl do práce, signalizoval mu prý palubní počítač náhlé a prudké snížení výkonu baterie. S pomocí prodlužovacího kabelu si tedy vozidlo asi 20 minut dobíjel.

„Chtěl jsem si jen pojistit, že (po směně) dojedu domů,“ uvedl dnes již bývalý recepční podle deníku Bild. Tvrdil také, že i další zaměstnanci si v areálu ubytovny běžně dobíjejí soukromé přístroje jako mobilní telefony, tablety, elektrické koloběžky nebo ventilátory. Proč prý ne také auto, říkal si.

Šéf areálu ale tvrdil, že nešlo o ojedinělý případ, ale asi o deset případů, kdy si recepční dobíjel auto na účet firmy. Finanční škoda sice byla minimální, zato ztráta důvěry značná, hájil se zaměstnavatel.

Že by se dobíjení soukromých přístrojů v ubytovně tolerovalo, šéf ubytovny popřel. Vnitřní řád to prý přímo zakazuje.

Elektromobil pod půl milionu korun v druhé polovině desetiletí, plánuje Volkswagen

AutoMoto

Soudci ale neměli pro šéfovo rozhodnutí o výpovědi pochopení. Konstatovali, že zmíněný vnitřní předpis platí pouze pro hosty, nikoli pro zaměstnance.

Potvrdili také verdikt poroty nižší instance, že zaměstnavatel skutečně toleroval minimálně dobíjení mobilních telefonů. A i když je elektromobil „větší elektronické zařízení“, stačilo by prý napomenutí.

Dostane kladný pracovní posudek

Konečné rozhodnutí porotců zní formální zrušení výpovědi a odškodné osm tisíc eur (196 tisíc Kč). Fyzicky se ale zaměstnanec do práce nevrátí, protože pro další spolupráci podle soudu už „neexistuje potřebná základna“. Zaměstnavatel nicméně musí stěžovateli napsat kladný pracovní posudek.

Anketa

Nabijíte si v práci své elektronické přístroje?
Pravidelně
60,8 %
Občas
22,7 %
Ne
16,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18238 čtenářů.

Němci přestali dotovat elektromobily. Nemají na to

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám