Hlavní obsah

Elektromobil pod půl milionu korun v druhé polovině desetiletí, plánuje Volkswagen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Volkswagen zatím nepřijala rozhodnutí o výrobě elektromobilu za 20 000 eur, přibližně 490 000 Kč, řekl šéf koncernu Oliver Blume na konferenci pořádané listem Süddeutsche Zeitung. Blume je nicméně přesvědčen o tom, že společnost by jej mohla začít vyrábět v druhé polovině desetiletí.

Foto: Volkswagen

Koncept Volkswagen ID. 2all

Článek

Hlavní pákou ke snížení cen elektromobilů je snížení nákladů na baterie, řekl Blume. Připomněl plány společnosti na výrobu jednotného bateriového článku, který podle něj sníží náklady na baterie na polovinu.

Volkswagen v březnu představil vývoj plně elektrického automobilu za 25 000 eur (cca 612 tisíc korun), který má být uveden na trh do roku 2025. Elektromobilní studie „ID. 2all“ má dojezd 450 kilometrů a jeho baterie se z deseti na 80 procent nabije zhruba za 20 minut. Společnost tehdy uvedla, že pracuje také na autě za 20 000 eur, ale další informace neposkytla.

„Naší povinností je uvádět na trh správné produkty za správnou cenu,“ řekl Blume. „Po prvních zájemcích o elektromobily potřebujeme nyní přesvědčit o této technologii spotřebitele, kteří nemají možnost instalovat si doma nabíjecí stanici,“ dodal.

Podle Blumeho brzdí poptávku po elektromobilech rovněž inflační tlaky, nedostatek nabíjecí infrastruktury a zrušení státních dotací.

Americká automobilka Tesla plánuje ve svém německém závodě u obce Grünheide nedaleko Berlína vyrábět elektromobil za 25 000 eur. Před zaměstnanci se o tom před dvěma týdny zmínil podle informovaného zdroje šéf automobilky Elon Musk.

Volkswagen ukázal „elektromobil pro každého“. V roce 2025 má stát pod 600 tisíc

AutoMoto

Volkswagen ukázal kombi ID.7, dostane netradiční název

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám