Hlavní obsah

Nejvlivnější pes. Internet si utahuje z Lukašenka kvůli jeho špicovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko se stal terčem vtipů na internetu poté, co koncem března vykonal inspekci u vojenské jednotky ve městě Ašmjany u hranic s Litvou. Autoritářský vůdce, který se drží u moci už téměř tři desetiletí, totiž vzal s sebou svého bílého špice jménem Umka a ten budil větší pozornost médií než jeho pán.

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Lukašenko s Umkou na lyžařské soutěži v roce 2022

Článek

Umka je společníkem Lukašenka na mnoha akcích už od roku 2020, kdy byli spolu spatřeni poprvé. Pes nechyběl ani při zmíněném setkání s vojenskými veliteli, jimž udílel rady a pokyny, zatímco Umka mu spokojeně dřímá na klíně.

Podle polského rozhlasu vyvolal pohled na Lukašenka, jak se mazlí se psem a současně diskutuje o vážných vojenských záležitostech, „vlnu humoru“. Server cituje sloupkaře Aljaksandra Klaskouského, který soudí, že Lukašenko ztratil smysl pro to, co je a není vhodné.

Podávají hlášení Umce?

„V situaci, kdy je obklopen přitakávači, nebude nikdo poukazovat na nesoulad obávaného vůdce s tím, jak se mazlí s klubkem chmýří. Na internetu se tak oprávněně objevují otázky, zda běloruští generálové podávají hlášení Umce,“ míní Klaskouskij.

Domnívat se, že se Lukašenkův obraz podaří zjemnit přítomností Umky, je podle Klaskouského chybné. „Pokoušet se polidštit diktátora psem, se mohlo zdát jako dobrý nápad jeho poradcům, ale posloužilo to jen jako potrava pro vtipy,“ dodal sloupkař.

Někteří reportéři si všimli, že Umka je nyní poněkud baculatější než dříve. Žertem proto vyvozují, že Umka má královské zacházení a vede se mu lépe než většině Bělorusů. A protože Lukašenko bere psa Umku s sebou i na zahraniční cesty, mluví se o něm jako o „nejvlivnějším“ psovi v Bělorusku, poznamenal server Italy24 News.

Lukašenko: Připravujeme se na válku, ale nechceme ji

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám