Hlavní obsah

Nejstarší tokijské gejše je 91 let, do důchodu se však nechystá

– Tokio

Jedenadevadesátiletá gejša Yuko Asakusa se svému řemeslu věnuje v okrese Asakusa v Tokiu už od svých 16 let. Stát se gejšou bylo jejím snem už od dětství a i přes své stáří se do důchodu rozhodně nechystá. Sama Yuko je na svůj věk hrdá a prý má stále plno rezervací. Klienti jsou s ní velice spokojeni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nejstarší tokijské gejše je 91 let, do důchodu se však nechystáVideo: Reuters

 
Článek

Povolání gejši neboli „umělkyně“ rok od roku ubývá. Hlavním úkolem je bavit muže a to jak tancem či zpěvem, tak třeba i vtipem. Muži jim za to platí mnohdy až přemrštěné částky. Popularita tohoto povolání však klesá, v současné době gejš v Japonsku působí asi tisíc.

Yuko Asakusa, vlastním jménem Fumi Kikuchi, se snaží neustále držet krok se svojí o 57 let mladší kolegyní. I přes svůj vysoký věk  nemá Yuko nouzi o klienty. Její program je pěkně nabitý, do měsíce má až dvacet rezervací.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Je mi stále jen 91 let,“ říká o sobě gejša svým klientům a ti ji za její smysl pro humor milují.

Asakusa chtěla být gejšou už odmalička, byl to její sen. Ve 13 letech začínala jako učednice. Několik let poté sama požádala o to, stát se gejšou. Byla ovlivněna řadou filmů i svojí matkou.

Tanci se už nevěnuje

Momentálně se už Yuko kvůli svému věku a zdravotnímu stavu tanci nevěnuje, ale stále zpívá a hraje na japonský nástroj s názvem Shamisen. Chce v této práci pokračovat až do smrti.

„Není to o tom tuto práci dělat do konkrétního věku, budu gejšou po celý svůj život. Není pro mě žádné omezení, jedině až smrt,“ směje se Yuko Asakusa.

Yuko se kromě své práce věnuje také mladé generaci, kterou zasvěcuje do povolání gejši a tradičního umění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám