Hlavní obsah

NASA prodává vysloužilé raketoplány, koupit si je může skoro každý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ten, komu na bankovním účtu přebývá 29 miliónů dolarů a zdá se mu, že musí mít opravdu všechno, má šanci stát se hrdým majitelem opravdu unikátního kousku. Americká vesmírná společnost NASA totiž rozprodává vysloužilé raketoplány a majitelem se údajně může stát každý, kdo bude splňovat tři podmínky.

Kosmické lodě na prodej! Video: ČTK

 
Článek

První nutností je, že novým majitelem může být jen kompetentní společnost. V současné době přichází údajně v úvahu 21 firem, mezi nimiž je například Kennedyho vesmírné centrum.

Nový vlastník zároveň musí mít vhodné prostory pro uskladnění veteránského aeroplánu v ideálním klimatizovaném prostředí. Velká vrata jsou přitom nezbytná, protože stroj nemůže být rozmontován.

Poslední a neméně závažnou podmínkou je platba za "doručení" raketoplánu na místo. Chybět nesmí nájezdová rampa, transport lodi speciálním letounem Boeing 747 a také finanční krytí závěrečných úprav. Celkovou cenu NASA vyčísluje na téměř 29 miliónů dolarů, tedy více než půl miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám