Hlavní obsah

Narodili se srostlí lebkami, nyní bratři začnou nový život

Novinky, nčs

Dva chlapci, kteří se narodili se srostlými lebkami, úspěšně podstoupili v Londýně operaci a mohou konečně žít vlastními životy. Bratři Yigit a Derman Evrenselovi z Turecka oslaví v průběhu června druhé narozeniny už v rodném Turecku, kam se po náročné rekonvalescenci s rodiči vrátili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dvouletá siamská dvojčata z Turecka úspěšně oddělili v LondýněVideo: Reuters

 
Článek

Chlapci společně se svými rodiči přiletěli ve středu z Londýna, kde podstoupili na konci ledna náročnou operaci, během které lékaři oba chlapce oddělili. Následně byli operováni ve známé dětské nemocnici Great Ormond Street Hospital ještě třikrát a jejich stav byl nadále monitorován.

Po příletu do vlasti oznámil otec dvojčat Omer Evrensel, že jeho synové operace zvládli a jsou oba zdraví. „Nemají problém s jídlem, pitím, všechno je v normálu. Je to v podstatě, jako by se podruhé narodili. Začneme se vším od nuly,” vysvětlil šťastný otec.

Jako výhra v loterii: Matka čtyř dětí se může pochlubit unikátním příběhem

Koktejl

Radost z úspěšných operací neskrývala ani matka chlapců Fatma Evrenselová. „Když byli spojení, neustále do něčeho naráželi, když se snažili plazit. Nemohla jsem je ani na chvilku spustit z očí. Zároveň jsem je ale nemohla ani pořádně obejmout nebo pomazlit. Jsem ráda, že je s tím konec. Byl to náš velký sen. Teď si společně mohou hrát, mohou si dělat, co se jim zamane,” řekla matka dvojčat.

Potrat nepřicházel v úvahu

Rodiče chlapců byli už před narozením upozorněni, že stav jejich dětí je nejistý, manželé ovšem nechtěli nijak zasahovat. „Byli jsme připraveni se vypořádat se vším, co nám Bůh přichystá. Na potrat bychom nikdy nepřistoupili,” vysvětluje Evrenselová.

Muž po porodu zjistil, že je otcem pouze jednoho z dvojčat

Koktejl

Vzhledem k tomu, že v Turecku chlapci nemohli dostat potřebnou lékařskou péči, museli cestovat do Londýna. S naplánováním cesty pomohl rovněž turecký prezident a jeho žena. Prezident Recep Tayyip Erdogan nabídl, že náklady na operaci a léčbu chlapců pokryje turecká vláda, nakonec však přispěli turečtí doktoři a podnikatelé žijící ve Velké Británii.

K oddělení dvojčat, která jsou srostlá lebkami, došlo oficiálně od roku 1952 pouze v 60 případech po celém světě. Každý případ je navíc unikátní. Vada se vyskytuje zhruba u jednoho ze 2,5 milionu porodů, většina dětí však nepřežije první den života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám