Hlavní obsah

Na zámku v Kravařích odhalili utajenou barokní chladničku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kravaře

Ojedinělý objev zaznamenali v barokním zámku v Kravařích na Opavsku. Při sondách nutných k sanaci zdiva objevili v suterénu západního křídla poblíž ledovny menší objekt. Jde o takzvanou průtokovou chladničku určenou k udržování nápojů a potravin ve vhodné teplotě.

Foto: Lucie Augustinková

Jeden ze vstupů do takzvané průtokové chladničky, suterénní místnosti s protékající vodou, byl ve zdi západního křídla zámku. Kravařští jej objevili náhodou.

Článek

„Při jedné sondě se zjistilo, že tam něco nehraje, že za obvodovou zdí je volný prostor. A tak jsme po domluvě s památkáři tu zeď probourali. Nevěděli jsme, co by tam mohlo být, někdo dokonce tvrdil, že tam je zazděný komorník,“ směje se Silvie Hříbková z kravařského zámku s tím, že objevili malou místnost o rozměrech zhruba 2 x 1,5 metru. „Nakonec se ukázalo, že jsme narazili na barokní lednici.“

Podle Lucie Augustinkové, historičky architektury, která vyučuje na Fakultě stavební VŠB – Technické univerzity Ostrava, byla malá místnost propojená s ledovnou. „Do ní se dával v předjaří led, který v průběhu léta odtával. S trochou štěstí tu bylo možné ukládat potraviny až do podzimu,“ popsala.

Kostky ledu se v ledovně dávaly na dřevo. „I když odtávaly pomalu, musela mít ledovna odtok. Je to kanálek, který právě vede do objevené místnosti. Té se dá říkat průtoková chladnička, protože voda, která odtékala z ledovny, tekla tou malou místnůstkou a sloužila pro chlazení nápojů a potravy,“ vysvětlila Augustinková.

Nečekaný objev na zámku. Stavbaři odkryli vzácné nástěnné malby

Bydlení

Upozornila, že unikátnost nespočívá v objevení průtokové ledničky, ale v jejím doložení v kombinaci s ledovnou. „Nevím o tom, že by se někde našla průtoková chladnička vedle ledovny. Není to zatím jinde poznané ani publikované,“ vysvětlila historička architektury. Ta přirovnala propojenou ledovnu s průtokovou lednicí k dnešní chladničce s mrazákem. Zatímco v ledovně byly potraviny, které potřebovaly delší uskladnění, například naporcované maso a jiné potraviny, pro které se nechodilo denně, v průtokové chladničce byly potraviny a nápoje určené k okamžité spotřebě. „Chladnička byla přístupná zvenčí i zevnitř, a to padacími dvířky shora. Těmi si ji otevřeli a vyzdvihli polici i s věcmi, co na ní byly,“ nastínila a dodala, že objev pochází nejspíš z doby barokní přestavby, tedy ze 17. nebo 18. století.

Padací dvířka vedoucí do historické chladničky už neexistují, v minulosti byla zazděna. Stejně i otvor zvenčí zámku. Obnoven byl až při objevení zapomenutého prostoru. Město nyní řeší, jak pohled do průtokové lednice zpřístupní návštěvníkům. „Nechali jsme si zpracovat návrh, jak by se dal ten otvor zvenčí zámku, který je teď zabedněný, řešit,“ potvrdila vedoucí oddělení kultury Hříbková. Přiznala, že vše bude záviset na finanční náročnosti projektu, jehož cílem bude nechat zájemce do chladničky nahlédnout, aniž by vstoupili do zámku. „Byl by to pro návštěvníky bonus,“ poukázala Hříbková, která připojila, že ledovnu i průtokovou chladničku budou moci lidé v budoucnu vidět také v rámci speciálních prohlídek.

Historie šlechtického sídla v Kravařích sahá až do 14. století, do současné barokní podoby byl přestavěn v letech 1721 až 1728. V minulosti v něm byla také hospodyňská a hospodářská škola, od roku 1990 patří zámek i s rozsáhlým parkem městu a sídlí v něm stálá expozice.

Rodačce z Kravař učarovaly sušenky, je jim věrná takřka už půlstoletí

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám