Hlavní obsah

Nečekaný objev na zámku. Stavbaři odkryli vzácné nástěnné malby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Merklín

Překvapení čekalo na stavbaře v merklínském zámku na jižním Plzeňsku. Objevili zde vzácné rokokové a klasicistní nástěnné malby. Zatímco památkáři je chtějí nechat kompletně zrestaurovat, vedení obce stačí jen částečná obnova.

Foto: NPÚ

Restaurátor Hanuš Joža v bývalém billiardovém pokoji

Článek

Cenný nález se nachází v bývalém kinosále, z něhož se stane víceúčelový společenský prostor. Podle Jiřího Sankota z odboru památkové péče v nedalekých Přešticích se jedná minimálně o dvě historické vrstvy z 18. a počátku 19. století. „Malby jsou po celé ploše místnosti. Před očima se tak znovu otevírá pohled na původní výzdobu nejokázalejší místnosti merklínského zámku, a to velkého sálu,“ popsal historik.

Strop zdobí linky a bohaté ornamenty včetně středověké rozety. „Stěny jsou členěny iluzivními malbami antických sloupů a květinovými dekory,“ líčil.

Foto: Jiří Sankot

Detail rokokové nástěnné malby ve velkém sále

Velký sál sloužil jako jídelna a obrazárna. Jeho bohatá rokoková výzdoba pochází pravděpodobně z doby, kdy zámek patřil hraběcímu rodu Morzinů. Klasicistní výmalba je spojena s celkovou přestavbou zámku z let 1824–1825. „Úpravy nechal provést hrabě Jan Nepomuk Karel Krakovský z Kolovrat zvaný Hanuš. Byl to lidumil, vlastenec a mecenáš. Mimo jiné se zasloužil o vznik dnešního Národního muzea,“ zmínil Sankot.

Po Hanušově smrti připadl majetek synovci, což byl hrabě Eduard Pálffy z Erdödu. Tehdy historickou výmalbu překryla jednodušší šablonová. „Poslední vlastník Karel Pálffy se v roce 1941 veřejně přihlásil k německé národnosti. Na základě Benešových dekretů byl rodině majetek zkonfiskován,“ nastínil.

Ze zámku se následně stala ozdravovna, mimo jiné pro děti příslušníků Sboru národní bezpečnosti. Obec se tehdy postavila proti, nakonec získala státní dotaci na přestavbu na kulturní dům. V roce 1951 dělníci vybudovali už zmíněné kino a velký sál propojili s navazujícím billiardovým pokojem.

Foto: NPÚ

Historický snímek merklínského zámku

Loni tady odstartovala další proměna, kdy se z kina má stát víceúčelový společenský sál. Jenže kvůli vzácnému nálezu se práce zastavily. „Rádi bychom nechali zrestaurovat všechny malby,“ uvedl Sankot. Podle hrubého odhadu by náklady vyšly na tři miliony korun.

Ovšem vedení obce má jiný názor. „Chceme kompromis, tedy nechat obnovit jen část. Protože jinak nás to finančně zatíží a vše se i časově protáhne,“ vysvětlila starostka Merklína Jana Nováková (Sdružení nezávislých kandidátů). Kraj už požádali o dotaci na obnovu maleb. „Pokud ji nedostaneme, musíme peníze vzít z jiných plánovaných akcí. A sál jsme chtěli mít co nejdříve, ne až za několik let,“ podotkla.

Ministerstvo kultury otočilo, podnikatel Třešňák může památku v Tachově zbourat

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám