Hlavní obsah

Na Tchaj-wanu obětují gigantická prasata, letošní vepř vážil přes 800 kilogramů

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Pro hinduisty jsou posvátné krávy, dávní Egypťané uctívali kočky a na Tchaj-wanu si podobě váží zase prasat, jelikož v nich spatřují své předky bojovníky. Právě proto se starají o jejich maximální blaho, přičemž jsou schopní je vykrmit do velkých rozměrů. Na jednom z místních festivalů se dokonce koná klání o nejrozměrnějšího čuníka, toho však čeká až sláva posmrtná, jelikož musí být podle tradice obětovaný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Prase muselo být obětováno kvůli tchaj-wanským tradicímVideo: Reuters

 
Článek

Pohled na vypasená prasata se však nelíbí především ochráncům zvířat, kteří tvrdí, že jejich vykrmování, často i pod nátlakem, je týrání zvířat. Rodina, která nabídne nejtlustší prase, dostává peněžní odměnu a zároveň se věří, že je bude provázet štěstí a dávní předci a válečníci je ochrání od potenciálních nebezpečí.

Letošním vítězem, který je obětován, se stal čuník vážící 803 kilogramů osmapadesátiletého farmáře Lin Šun-Čchuna.

„Myslím, že všechny tradice obětování se časem musí změnit. Dřív to bylo jiné, dnes se z toho stal obchod. V minulosti se prasata krmila normálně a bylo jedno, jestli se nabízela obětování malá či velká. Nyní jde spíš o to být nejlepší, vypadat dobře před ostatními a o tu peněžní prémii, není to o kultuře či tradicích. Podle mě je to odporné, čím máte větší prase, tím lepší jste,“ řekl Čchen Jü-mej ze sdružení na ochranu zvířat a životního prostředí Tchaj-wanu.

Reklama

Výběr článků

Načítám