Hlavní obsah

Na počátku nejslavnější knihy rekordů byl příliš rychlý kulík

Novinky, ČTK, Tomáš Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Populární Guinnessova kniha rekordů, jejíž první výtisk byl svázán před 65 lety, 27. srpna 1955, je souborem záznamů o světových rekordech v lidské činnosti i přírodních jevech. Kniha vychází každý rok a některé rekordy jsou z ní vyřazovány a nahrazovány zase novými. Prodává se ve 100 zemích a byla přeložena do 25 jazyků.

Foto: Guinnessworldrecords.com

Ilustrační foto

Článek

Nápad vydat knihu se zrodil v roce 1951, kdy se Sir Hugh Beaver, výkonný šéf pivovaru Guinness, zúčastnil lovu v Irsku a nikdo z přítomných netrefil letícího kulíka zlatého.

Rozvířila se debata, zda je to nejrychleji létající pták v Evropě. Beavera napadlo, že kniha poskytující odpovědi na podobné otázky by mohla být užitečná. V roce 1954 se proto obrátil na londýnskou informační agenturu dvojčat – novinářů Norrise a Rosse McWhirterových, aby se pokusila takovou knihu sestavit.

Premiérový výtisk o 198 stranách byl svázán 27. srpna 1955 a stal se vánočním bestsellerem. Další rok byla kniha vydána v USA, kde se jí prodalo na 70 tisíc výtisků. Následovalo vydání francouzské (1962), německé (1963), japonské, španělské, dánské a norské (1967) a postupně publikace vyšla v mnoha dalších jazycích. Obsah je ve všech mutacích stejný.

V Údolí smrti nejspíš padl teplotní rekord za posledních 100 let a možná i za celou historii měření

Koktejl

V Česku Guinnessovy světové rekordy poprvé vyšly v roce 1955, o 21 let později se pak slavná kniha dočkala prvního překladu do češtiny. Znovu se v české verzi objevila v roce 1990, od roku 1995 vychází v české verzi už každoročně.

Nejpopulárnější rekordy z Guinnessovy knihy rekordů
Nejmenší žijící žena na světě – Sedmadvacetiletá Jyoti Kisanji Amgeová z Indie měří pouhých 62,8 centimetru.
Nejdelší muž v historii – Robert Wadlow dorostl do výšky 272 centimetrů, nebýt předčasné smrti, zřejmě by vyrostl ještě víc.
Auto s největším počtem najetých kilometrů – Američan Irvin Gordon si v roce 1966 zakoupil Volvo 1800S. Od té doby jezdil pouze s ním a v roce 2014 překonal světový rekord, když jeho vůz najel neuvěřitelných 4 890 992,76 kilometru.
Největší žijící kočkovitá šelma – Největší kočkovitou šelmou je ligr (kříženec lva a tygřice) jménem Hercules. Obří samec měří 3,33 metru na délku a 1,25 metru v kohoutku. Jeho váha dosahuje úctyhodných 418,2 kilogramu. Denně tahle „kočička“ spořádá 13,6 kilogramu masa.
Největší pizza – Autory největší pizzy na světě jsou Andrea Mannocchi, Matteo Giannotte, Dovillio, Marco a Matteo Nardiové. V roce 2012 v Římě připravili pizzu o velikosti 1261,65 metru čtverečního.
Nejvíce narozených (a přeživších) dětí během jednoho porodu – Osm. V roce 2009 porodila Nadya Sulemanová z Kalifornie šest zdravých chlapců a dvě holčičky. Získala přezdívku Octomum.
zdroj: guinnessworldrecords.com

V současnosti archivy Guinnessových rekordů obsahují přes 40 tisíc záznamů, přičemž každý rok přibude asi 1500 nových. Tým, který je zpracovává, pečlivě prověřuje jejich věrohodnost. Slouží k tomu světová síť kanceláří (New York, Tokio a Peking) a další zastoupení.

Před sto lety se narodil Obr z Illinois, nejvyšší člověk historie měl 272 centimetrů

Koktejl

Na úspěch knihy se „nalepila“ řada lokálních zaznamenavatelů rekordů a televizních show. „Každý je potenciální rekordman,“ znělo hlavní heslo přidružených exhibic. Vznikla rovněž i muzea.

Kromě klasických rekordů, jako je nejstarší, nejvyšší či nejtěžší člověk na světě, se v Guinnessově knize objevují i bizarní kuriozity. K nim patří například muž s nejvíce prádelními kolíčky na obličeji, největší pochod „zombies“ či rekordman s nejvíce šváby v ústech.

„Guinnessovka“ má však i své kritiky, kteří poukazují na fakt, že lidé v honbě za rekordy často riskují své zdraví a životy.

Reklama

Související články

Zemřela nejdéle žijící siamská dvojčata

Ronnie a Donnie Gaylonovi zemřeli v sobotu ve svém domově v Ohiu ve věku 68 let. Bratři se stali během své cirkusové kariéry obrovskými celebritami a od roku...

Výběr článků

Načítám