Hlavní obsah

Nejstarší dvouhlavé zvíře na světě se připravuje na narozeninovou oslavu

Novinky, pal

V Ženevském přírodovědném muzeu se připravují na oslavu 23. narozenin svého maskota. Tím je Janus, dvouhlavá želva žlutohnědá, která je nejstarším žijícím zvířetem se dvěma hlavami na světě.

Foto: Profimedia.cz

Dvouhlavá želva žlutohnědá Janus oslaví v září své 23. narozeniny. Už teď je nejstarším žijícím zvířetem trpícím polycefalií.

Článek

Maskot Ženevského přírodovědného muzea Janus se narodil 3. září v roce 1997. Jméno si vysloužil po bohu Janusovi z římského panteonu, který byl zobrazován se dvěma opačnými tvářemi. Už ve svých dvaceti letech se stala želva nejdéle žijícím zvířetem trpícím polycefalií.

Kotě se dvěma obličeji oslavilo své první narozeniny

Koktejl

Polycefalie, tedy dvouhlavost, v přírodě nalezneme odpradávna, trpí jí dokonce i lidé, málokterý tvor se s ní však dožije vyššího věku. Hlavním důvodem vzniku této poruchy je špatné oddělení dvojčat.

Tvor trpící polycefalií se často vyznačuje trhanými pohyby, protože tělo řídí dva mozky, které mu zadávají leckdy protichůdné příkazy. Ve volné přírodě je tedy téměř nemožné, aby takový tvor zůstal naživu. U dravých tvorů nezřídka dochází k tomu, že jedna hlava zaútočí na tu druhou a pokusí se ji pozřít.

Ženevská želva Janus je tak unikátním tvorem, který svou dlouhověkostí předčil veškerá očekávání. Stal se jednou z hlavních atrakcí muzea a jeho maskotem. Není divu, že se na jeho 23. narozeniny Ženevské přírodovědné muzeum dlouho připravuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám