Hlavní obsah

Na počátku nejslavnější knihy rekordů byl příliš rychlý kulík

Novinky, ČTK, Tomáš Skoupý

Populární Guinnessova kniha rekordů, jejíž první výtisk byl svázán před 65 lety, 27. srpna 1955, je souborem záznamů o světových rekordech v lidské činnosti i přírodních jevech. Kniha vychází každý rok a některé rekordy jsou z ní vyřazovány a nahrazovány zase novými. Prodává se ve 100 zemích a byla přeložena do 25 jazyků.

Foto: Guinnessworldrecords.com

Ilustrační foto

Článek

Nápad vydat knihu se zrodil v roce 1951, kdy se Sir Hugh Beaver, výkonný šéf pivovaru Guinness, zúčastnil lovu v Irsku a nikdo z přítomných netrefil letícího kulíka zlatého.

Rozvířila se debata, zda je to nejrychleji létající pták v Evropě. Beavera napadlo, že kniha poskytující odpovědi na podobné otázky by mohla být užitečná. V roce 1954 se proto obrátil na londýnskou informační agenturu dvojčat – novinářů Norrise a Rosse McWhirterových, aby se pokusila takovou knihu sestavit.

Premiérový výtisk o 198 stranách byl svázán 27. srpna 1955 a stal se vánočním bestsellerem. Další rok byla kniha vydána v USA, kde se jí prodalo na 70 tisíc výtisků. Následovalo vydání francouzské (1962), německé (1963), japonské, španělské, dánské a norské (1967) a postupně publikace vyšla v mnoha dalších jazycích. Obsah je ve všech mutacích stejný.

V Údolí smrti nejspíš padl teplotní rekord za posledních 100 let a možná i za celou historii měření

Koktejl

V Česku Guinnessovy světové rekordy poprvé vyšly v roce 1955, o 21 let později se pak slavná kniha dočkala prvního překladu do češtiny. Znovu se v české verzi objevila v roce 1990, od roku 1995 vychází v české verzi už každoročně.

Nejpopulárnější rekordy z Guinnessovy knihy rekordů
Nejmenší žijící žena na světě – Sedmadvacetiletá Jyoti Kisanji Amgeová z Indie měří pouhých 62,8 centimetru.
Nejdelší muž v historii – Robert Wadlow dorostl do výšky 272 centimetrů, nebýt předčasné smrti, zřejmě by vyrostl ještě víc.
Auto s největším počtem najetých kilometrů – Američan Irvin Gordon si v roce 1966 zakoupil Volvo 1800S. Od té doby jezdil pouze s ním a v roce 2014 překonal světový rekord, když jeho vůz najel neuvěřitelných 4 890 992,76 kilometru.
Největší žijící kočkovitá šelma – Největší kočkovitou šelmou je ligr (kříženec lva a tygřice) jménem Hercules. Obří samec měří 3,33 metru na délku a 1,25 metru v kohoutku. Jeho váha dosahuje úctyhodných 418,2 kilogramu. Denně tahle „kočička“ spořádá 13,6 kilogramu masa.
Největší pizza – Autory největší pizzy na světě jsou Andrea Mannocchi, Matteo Giannotte, Dovillio, Marco a Matteo Nardiové. V roce 2012 v Římě připravili pizzu o velikosti 1261,65 metru čtverečního.
Nejvíce narozených (a přeživších) dětí během jednoho porodu – Osm. V roce 2009 porodila Nadya Sulemanová z Kalifornie šest zdravých chlapců a dvě holčičky. Získala přezdívku Octomum.
zdroj: guinnessworldrecords.com

V současnosti archivy Guinnessových rekordů obsahují přes 40 tisíc záznamů, přičemž každý rok přibude asi 1500 nových. Tým, který je zpracovává, pečlivě prověřuje jejich věrohodnost. Slouží k tomu světová síť kanceláří (New York, Tokio a Peking) a další zastoupení.

Před sto lety se narodil Obr z Illinois, nejvyšší člověk historie měl 272 centimetrů

Koktejl

Na úspěch knihy se „nalepila“ řada lokálních zaznamenavatelů rekordů a televizních show. „Každý je potenciální rekordman,“ znělo hlavní heslo přidružených exhibic. Vznikla rovněž i muzea.

Kromě klasických rekordů, jako je nejstarší, nejvyšší či nejtěžší člověk na světě, se v Guinnessově knize objevují i bizarní kuriozity. K nim patří například muž s nejvíce prádelními kolíčky na obličeji, největší pochod „zombies“ či rekordman s nejvíce šváby v ústech.

„Guinnessovka“ má však i své kritiky, kteří poukazují na fakt, že lidé v honbě za rekordy často riskují své zdraví a životy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám