Hlavní obsah

Na australské pláži se našla soška Buddhy z 15. století. Má cenu 1,5 milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva hledači pokladů našli na pláži v Západní Austrálii malou sošku Buddhy, která pochází z 15. století. Jde o vzácný historický artefakt, jehož cena se v přepočtu pohybuje kolem 1,5 milionu korun.

Foto: Johannes P. Christo/Anadolu Agency, Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

V roce 2018 Leon Deschamps a Shayne Thomson prohledávali pláž ve Žraločí zátoce v teritoriu Západní Austrálie, když narazili na malou figurku Buddhy. Nález to byl tak neobvyklý, že trvalo pět let, než se ji podařilo s jistotou datovat a ověřit její původ.

Vědci potvrdili, že bronzová soška pochází z 15. století a vznikla v Číně za vlády dynastie Ming. „Je to pravděpodobně nejstarší čínský artefakt v australské historii,“ řekl Deschamps stanici Nine News.

Odborníci na staré asijské umění pak dodávají, že figurky, jako je tato, se používaly při obřadech u příležitosti Buddhových narozenin. Na aukci by se podle nich cena tohoto konkrétního kusu mohla pohybovat kolem 100 tisíc australských dolarů (přes 1,5 milionu korun).

Soška za pár korun ležela přes 25 let na polici. Má cenu přes půl milionu

Koktejl

Podle australských zákonů patří soška nálezcům. Ale i kdyby ji prodali, vynese jim to zhruba polovinu odhadované ceny, protože ověřování a zkoumání malého Buddhy je údajně stálo kolem 50 tisíc australských dolarů (přes 750 tisíc korun). Oslovili totiž mnoho muzeí, historiků, archeologů i obchodníků s uměním, a to na čínské i australské straně. Dokonce o pomoc požádali i velvyslance v Číně.

Kdo objevil Austrálii?

Jak se figurka dostala do Austrálie, zůstává záhadou, ale jednu z možností představuje admirál a diplomat Čeng Che, jenž na začátku 15. století podnikl několik námořních expedic. Konzervativní historické prameny však udávají, že se plavil spíše opačným směrem, tedy do jihovýchodní Asie, Indie, k Arabskému poloostrovu a východnímu pobřeží Afriky.

Pokud by skutečně doplul i do Austrálie, padl by tím obecně přijímaný fakt, že tento kontinent v roce 1606 objevili Holanďané. Čeng Che tam teoreticky mohl být o téměř 200 let dříve.

Jak však upozorňuje web The Guardian, historie se ještě přepisovat nemusí. „Soška je sice 500 let stará, ale to neznamená, že se sem dostala před 500 lety,“ řekla profesorka Jocelyn Cheyová z Sydneyské univerzity.

Historik Paul Macgregor pak odhaduje, že sošku do Austrálie nejspíše přivezli čínští rybáři nebo lovci perel v roce 1870. Podle něj stále neexistují přímé důkazy, že by čínské lodě za dynastie Ming dopluly k australským břehům.

Ukradená soška se po 50 letech vrací do muzea

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám