Hlavní obsah

Na aljašském jezeře se vytvořil průzračný led, vidět bylo několik metrů na dno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anchorage

Jedinečné bruslařské podmínky se díky klimatickým podmínkám vytvořily koncem října na vysokohorském Králičím jezeře na Aljašce. Zcela průzračný led odhalil kameny na dně v hloubce tři až čtyři metry, píše agentura Reuters, která uveřejnila i záběry z nevšední podívané.

Video: Reuters

 
Článek

Jedním z těch, kdo si na neobvyklém kluzišti zabruslil, byl i outdoorový instruktor a záchranář Luc Mehl se svou manželkou. „Za 12 let, co tady nahoře bruslím, jsem toto nezažil. Myslím, že to může trvat dalších 10 let, než něco podobného opět uvidíme,“ uvedl.

Záběry pořízené Mehlem vznikly mezi 23. a 26. říjnem.

„Měli jsme neobvykle chladný, ale suchý přechod do zimy. Obvykle jsou tato jezera v době, kdy voda zamrzne, hned celá pokrytá sněhem. Teď už je to pryč, trvalo to asi týden,“ dodal s tím, že momentálně leží všude zhruba půl metru sněhu.

Foto: Reuters

Klima vytvořilo na aljašském jezeře unikátní průzračný led, vidět bylo na dno

Protože se jezero nachází v horách, na dně podle něj není žádná vegetace a místo půdy je to skála, tudíž je voda opravdu čistá. Zároveň upozorňuje, že je důležité před vstupem na led dodržovat bezpečnostní opatření, především si ověřit tloušťku ledu.

Proplétání mezi medúzami v jezeře na Sulawesi nabízí surrealistický zážitek

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám