Hlavní obsah

Proplétání mezi medúzami v jezeře na Sulawesi nabízí surrealistický zážitek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Medúzy v jezeře Danau Mariona na indonéských Togianských ostrovech na Sulawesi ztratily s ohledem na absenci jakéhokoliv predátora žahavé schopnosti. Mezi obrovským množstvím drobných tvorů tak lze plavat bez obav, že vás popálí. Jde o vzácný úkaz, během návštěvy je však třeba dbát zvýšené opatrnosti. Nezodpovědná forma turismu v kombinaci se změnami klimatu může pro zdejší křehký ekosystém představovat velké riziko.

Jezero medúz na indonéském SulawesiVideo: Martin Vlk, Novinky

 
Článek

Jezero plné medúz je jedním z velkých lákadel indonéských Togianských ostrovů – souostroví 56 ostrovů v zálivu Tomini. Jde o tzv. mořské jezero (marine lake), které leží v těsné blízkosti moře, přičemž je s ním spojeno tunely a trhlinami v zemi.

Podle studie z roku 2020, zveřejněné ve vědecké databázi ScienceDirect, je na světě známo přibližně 200 mořských jezer, přičemž pouze 22 obývají medúzy. Tato jezera se nacházejí v Indonésii, Palau a ve Vietnamu.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Jezero medúz z ptačí perspektivy

Nejvíce jezer s medúzami najdeme právě v Indonésii, konkrétně v regentství Berau ve Východním Kalimantanu (3 jezera), na ostrově Pulau Togean ve Středním Sulawesi (1 jezero) a na souostroví Raja Ampat v Západní Papui (9 jezer).

Komplikovaná cesta

Pakliže se budete chtít stejně jako já vydat k tomu jedinému na Sulawesi, budete se nejprve muset dopravit do přístavního města Ampana. Tzv. public boat, loď veřejné dopravy, odsud vyráží třikrát týdně a dopraví vás buď do správního města Togianských ostrovů Wakai (3 hodiny), do vesnice Katupat (5 hodin), či na ostrovy Malenge (6 hodin) a Pulau Papan (7 hodin). Cena se v přepočtu pohybuje zhruba od 150 do 300 korun.

Využít můžete i speedboat, která je rychlejší a operuje denně, jezdí však jen do měst Bomba a Wakai a je mnohonásobně dražší. Do Wakai se lze dostat i nočním spojem z Gorontala na severu Sulawesi, ale cesta trvá 13 hodin. Kompletní jízdní řád všech lodí naleznete zde.

Foto: Martin Vlk, Novinky

V těsné blízkosti jezera Danau Mariona se nachází i překrásná pláž Karina.

Dopravu k samotnému jezeru Danau Mariona si pak už budete muset vyjednat sami v ubytování, kde se rozhodnete zůstat. Nejlepšími výchozími body jsou resorty na ostrově Pulau Kadidi, Sunset Beach na ostrově Pulau Togean či Fadhila Cottages Togean Dive Resort na ostrově Pulau Pangempang.

Z posledně jmenovaného místa, které je hned u přístavu Katupat, mi cesta malou motorovou lodí trvala zhruba 40 minut a za soukromý výlet jsem zaplatil 400 tisíc rupií (asi 600 korun). Jezero medúz se nachází na severozápadním cípu ostrova Pulau Togean a v jeho blízkosti je i nádherná pláž Karina.

Surrealistický zážitek

Stejně jako jiná mořská jezera vzniklo i Danau Mariona v důsledku geologických procesů, které jej izolovaly od zbytku oceánu. Podle serveru Mindfood se tak stalo zhruba před 10 tisíci lety. V jedinečném ekosystému pak medúzy v průběhu let z důvodu absence jakéhokoliv predátora ztratily žahavé schopnosti.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Medúz je v jezeře obrovské množství.

Izolace od predátorů má rovněž za následek, že se zde tito křehcí tvorové nekontrolovaně množí, díky čemuž jsou jich v jezeře statisíce, ne-li miliony. Proplouvání mezi neškodnými kořenoústkami (Mastigias) nabízí nevšední, až surrealistický zážitek. A skutečnost, že jsem na tomto úchvatném místě jediným lidským návštěvníkem, to pak ještě umocňuje.

V Palau medúzy vymizely

Pokud se po mých stopách vydáte, mějte na paměti, že zdejší ekosystém je velmi křehký, a tudíž je žádoucí chovat se zodpovědně. V jezeře je zakázáno používat ploutve, močit v něm, vytahovat medúzy z vody a dotýkat se jakýchkoliv rostlin v jeho okolí. Velmi důležité je rovněž nepoužívat opalovací krém, který by pro medúzy mohl představovat značné riziko.

Unikátní atrakce na Palau hlásí problém, mizí její hlavní protagonisté

Cestování

Příkladem budiž slavné jezero Ongeim'l Tketau na ostrově Eil Malk ve státě Palau, které v minulosti zaznamenalo výrazné úbytky počtu medúz a v roce 2016 bylo na dva roky před turisty uzavřeno. Snížení počtu medúz vědci spojovali s jevem El Niño souvisejícím s oteplením vod, kvůli němuž z jezera mizely řasy, jež jsou pro medúzy hlavní potravou. Na vině však podle nich mohlo být právě i užívání opalovacích krémů se složkami, které organismům a živočichům škodí.

Foto: Profimedia.cz

Jezero medúz v Palau je turisticky vyhledávanou atrakcí.

Zatímco v roce 2005 žilo v jezeře v Palau podle CNN rekordních 30 milionů medúz, v roce 2016 byl problém ve vodě vůbec nějakou spatřit. Jezero se turistům znovuotevřelo až v roce 2018, kdy se počet těchto tvorů navýšil na 630 tisíc. „Populace medúz se ještě zcela nezotavila, ale pokud bude nadále dostatečně větrno a deštivo a bude se snižovat teplota vody, pocítíme další nárůst,“ řekla tehdy bioložka Gerda Ucharmová.

Na Palau se znovuotevřelo slavné jezero. Vrátily se do něj medúzy

Cestování

Jak se zdá, její prognóza se naplnila. Podle serveru CBS News bylo v jezeře v Palau podle posledních měření okolo 5-7 milionů medúz, což vědci považují za standardní počet. Nezbývá než doufat, že to takto zůstane nejenom v Palau, ale i na Sulawesi a ve všech dalších jezerech podobného typu.

Anketa

Lákalo by vás zaplavat si v jezeře plném nežahavých medúz?
Jasně, je to můj sen!
29,3 %
To si nedovedu představit, ale proč ne.
43,4 %
Ne, měl(a) bych strach.
27,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 205 čtenářů.

Palau nabídne výhody turistům, kteří budou ohleduplní k místní přírodě

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám