Hlavní obsah

Muž vytvořil z domina přesvědčivou kopii van Goghova obrazu

Novinky, Markéta Klánská
Winnipeg

Slavní malíři pracovali na svých uměleckých dílech dny, týdny i roky. Mladý Kanaďan z Winnipegu ale ukázal, že stará umělecká díla od malířů, jako byl například Vincent van Gogh, mohou vzniknout i zmizet z povrchu zemského během několika hodin, respektive vteřin. Potřeboval k tomu přes 7000 dominových kostek a mnoho trpělivosti.

BEZ KOMENTÁŘE: Van Goghova Hvězdná noc vytvořená ze 7067 dominových kostek

 
Článek

Kanaďan, který na internetu vystupuje pod přezdívkou FlippyCat, si připravil přesně 7067 barevných dominových kostek a pustil se do mravenčí práce. Pomocí pravítek pečlivě posouval všechny kostky na určenou pozici. Některé dokonce stavěl i na sebe, aby dosáhl prostorového efektu připomínajícího vrstvení barev na plátně.

Při prvním pokusu ale v polovině selhal, některé kostky totiž umístil příliš daleko od těch druhých, proto se mu kompozice obrazu rozpadla. Při druhém pokusu už ale po počátečních drobných problémech slavil úspěch a po jedenácti hodinách byly všechny kostky na svém místě.

Ale jen na okamžik, dokud FlippyCat necvrnkl do jedné z kostek a nespustil tak řetězovou reakci, která dala vzniknout přesvědčivé kopii obrazu Hvězdná noc (1889) od nizozemského malíře.

V pátek pak tento šikovný Kanaďan nahrál na internet video, na kterém je zdařilý výsledek i jeho pečlivá práce zdokumentována.

BEZ KOMENTÁŘE: Nadšenec vytvořil v minulosti z domina také slavnou Monu Lisu

Van Goghovo dílo ale není Kanaďanovým prvním setkání se světem výtvarného umění. V roce 2007 vytvořil ze 4519 dominových kostek obraz Mony Lisy od Leonarda da Vinciho.

A v polovině května dokonce dotáhl svůj „dominový“ koníček na zcela jinou úroveň, když během 65 hodin vybalancoval 60 000 kostek domina, a poté si vychutnal jejich kolosální pád. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám