Hlavní obsah

Muž tří tváří: Francouz jako první na světě podstoupil dvakrát transplantaci obličeje

Paříž

Francouz Jérôme Hamon se stal prvním člověkem na světě, který má za sebou dvojí transplantaci obličeje. První zákrok podstoupil v roce 2010 kvůli deformaci obličeje zaviněné genetickou chorobou, druhý letos v lednu. Tisku sdělil, že se cítí dobře a svou „novou totožnost” okamžitě přijal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouz podstoupil už druhou transplantaci obličejeVideo: Reuters

 
Článek

Před novináře předstoupil minulý týden v nemocnici s hladkým a nehybným obličejem, který dosud zcela nepřiléhal k lebce, uvedla agentura AFP. To se ale má podle lékařů časem spravit. „Mně je 43, dárci bylo 22. Takže jsem omládl o 20 let,“ zavtipkoval.

Hamon užívá imunosupresivní léky, které mají zabránit tomu, aby jeho organismus nový obličej neodmítl jako po poslední operaci. „Nemůžu se dočkat, až s tím přestanu,” řekl novinářům obtížně se vyjadřující Hamon s tím, že léčba ho již unavuje. Nemocnici od ledna neopustil.

Obě transplantace provedl v jedné pařížské nemocnici tým lékaře Laurenta Lantierieho. „Měl jsem strach, že nenajdeme vhodného dárce. Bylo to opravdu stresující. Přemýšleli jsme, jak dlouho budeme muset čekat. Měsíc, dva, šest, dva roky... Byla to výzva,“ popsal strasti související s druhou operací.

Osudná rýma 

První zákrok byl zprvu považován za úspěšný, což ale v roce 2015 změnila banální rýma. Hamon dostal antibiotika, která se nesnesla s jeho léky. O rok později pak tělo začalo transplantovaný obličej odmítat. V létě 2017 byl Hamon hospitalizován a v listopadu mu lékaři museli transplantovaný obličej odebrat kvůli odumírajícím tkáním. Následující dva měsíce byl Hamon podle AFP „bez obličeje” na jednotce intenzivní péče.

Dárcem se nakonec stal dvaadvacetiletý muž, který zemřel několik set kilometrů od Paříže. Po jeho smrti spustili lékaři rozsáhlou logistickou akci – jeden den odpoledne odebrání obličeje mrtvému a ještě týž večer transport do Paříže. V noci byl Hamon operován.

Reklama

Výběr článků

Načítám