Hlavní obsah

Mořští koníci v San Antoniu přivedli na svět mladé na Den otců

Novinky, pal

Na jednu stranu jsou protikoronavirová opatření pro zoologické zahrady pohromou, protože bez návštěvníků se jim jen těžko daří udržet nákladný provoz. Z chovatelského hlediska však přináší klid, kterého se zvířatům v uzavřených zahradách dostává, své ovoce. Dalším příkladem je zoo v americkém San Antoniu, kde mořský koník přivedl na svět mladé. A zrovna na Den otců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila porod mořského koníka v zoo v San AntoniuVideo: Reuters

 
Článek

Na videu můžeme vidět, jak mořský koník vypouští do vody mladé koníky. U tohoto tvora je pozoruhodný jeho rozmnožovací proces, protože mláďata donáší otec. Koníček se tře v období od května do června, kdy dojde k výběru partnera. Samička následně naklade vajíčka o velikosti 2 mm do břišního vaku samce, který po dobu tří až pěti týdnů chová zárodky uvnitř. Po této době se líhnou zcela vyvinutá mláďata o velikosti 12 mm, která dorůstají do dospělosti ve volné vodě.

Den otců: Svátek, který se u nás příliš neslaví

Styl

V San Antoniu, druhém nejlidnatějším městě amerického státu Texas, k vypuštění mláďat došlo symbolicky 21. června, tedy na Den Otců. Sameček mořského koníka přitom může během léta až čtyřikrát vrhnout po 300 až 700 mladých.

Pokud byste se rozhodli sami pustit do chovu mořského koníka, nejedná se úplně levnou a jednoduchou záležitost. Přesto jsou koníci poměrně oblíbeným exotickým tvorem do slaných akvárií. Potřebují dostatek korálů nebo jiných dekorací, ke kterým se mohou přichytit ocáskem, a pokud nejsou naučeni na mražené krmení, přijímají výhradně živou potravu v podobě drobných korýšů a planktonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám