Hlavní obsah

Den otců: Svátek, který se u nás příliš neslaví

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den matek se mezi Čechy velmi dobře uchytil, ovšem na svátek otců se naopak často zapomíná. A je to škoda, protože jejich role v našich životech rozhodně není zanedbatelná. Oslavovat otcovství, vztah otce k dítěti a úlohu otců ve společnosti má proto také smysl.

Foto: Profimedia.cz

Úloha otce v životě dětí by se neměla podceňovat.

Článek

Kdy je Den otců

Že maminky mají svůj den druhou neděli v květnu, to už si většina z nás pamatuje. Ale co den otců? I ten u nás připadá na konec týdne, konkrétně na třetí červnovou neděli.

Kromě tohoto svátku si rovnou připomeňme i obdobu MDŽ, tedy Mezinárodní den mužů. Jde o relativně mladý svátek (slavit sezačal až vprůběhu 90. let), jehož datum připadá na 19. listopadu.

Role otců ve výchově má nezanedbatelný význam

Samozřejmě ne každý otec je dokonalý, stejně jako některé ženy i on může mít své stinné stránky. V dnešní době se ale tátové do výchovy i péče o své ratolesti mnohem více aktivně zapojují.

Jak potvrdily četné studie, děti vyrůstající se svými otci v harmonickém vztahu mají v životě oproti ostatním velkou výhodu, a to jak po stránce sociální, tak vzdělávací.

Devět největších rodičovských chyb

Děti

U synů sehrává navíc otec roli vzoru, jemuž se chtějí vyrovnat a až do puberty je pro ně v podstatě prototypem dokonalého muže, zvláště pokud je v tom podporují i jejich matky. Nemusí jít samozřejmě o vlastního otce, tuto roli mohou převzít i nevlastní tátové, dědové či strýcové.

Chlapci vyrůstající bez mužského vzoru v tomto směru strádají, odráží se to především v potížích se začleněním do skupiny vrstevníků. Mohou být méně asertivní, více závislí na svých spolužácích apod. V pozdějším věku se u nich může projevit nedostatek zodpovědnosti a schopnosti vcítit se do ostatních.

Velmi významně tátové ovlivňují i život svých dcer. Dívky, které mají vřelý vztah se svým otcem a cítí se jím být akceptovány, lépe navazují vztahy s chlapci a celkově jsou více sebevědomé a sebejisté.

Proč sehrává v sebevědomí dívky důležitou roli její vztah s otcem

Děti

Jak udělat tátovi radost

Přestože Den otců lidé vnímají jako komerční záležitost, nemusí tomu tak vůbec být. Mnohým otcům zajisté bude tou nejlepší odměnou odpoledne strávené s dětmi, společný večer s přáteli, oslava v rodinném kruhu nebo společný výlet do přírody.

Některý táta pak raději uvítá poklidný den strávený na rybách či v lese. Radost ale může udělat i zorganizování setkání s přáteli z dětství apod.

Nikdo určitě neudělá špatně, když se zaměří na zájmy svého tatínka a jeho oblíbené aktivity prožije s ním.

A pokud si nebudete vědět rady, pak mohou přijít na řadu věcné dary.

Foto: archív firmy

Zákusky inspirované cukrářskými domy v Paříži a Vídni, krémové gelato vyráběné italským postupem. Cukrárny Cafe La Torta v Praze a Táboře na vás dýchnou vůní dálek, ale také láskou k tradicím, od 50 Kč

Foto: archív firmy

Svižná a hloubková sportovní masáž, která prokrví svaly a navodí regeneraci namožených svalů, Namao od 750 Kč

Foto: archív firmy

Philips OneBlade Tvář + tělo QP2630/30 - zastřihuje, tvaruje i holí vousy jakékoliv délky, a to jedním tahem a bez podráždění nebo poranění pokožky, protože se jí během holení vůbec nedotýká. Zároveň si poradí i s chloupky po celém těle, 1699 Kč

Foto: archív firem

Tipy na dárky pro otce

Foto: Dárkový vinný set pro muže - Habánské sklepy Merlot 2016 pozdní sběr, Habánské sklepy Rulandské bílé 2017, skleničky, someliérský nůž a stylový korkový flash disk. Osobní vinotéka, 842 Kč; Crémant Pinot Noir Pinot Meunier 2016 rosé sekt, Crémant de Vinselekt. Vinselekt Michlovský, 331 Kč; Captain Morgan Tiki - oslní vás šťavnatostí ananasu a manga. Spirit na bázi jamajského bílého rumu si oblíbíte v long drincích, zejména pak v kombinaci s citronovou limonádou, 399 Kč; Jack Daniel‘s Tennessee Apple - tradiční whiskey se svěží chutí zelených jablek, 499 Kč; Fernet Stock Barrel Edition Fernet & Rum - vyvážený poměr výrazného bylinného macerátu ze čtrnácti bylin a blendu čtyř vyzrálých rumů z Nikaraguy, Dominikánské republiky, Barbadosu a Jamajky, 250 Kč
Foto: archív firmy

Starobrno IPL - spodně kvašený ležák s lehce citrusovo-kořenitou chutí; Starobrno APA - svrchně kvašené nefiltrované pivo s vyšší hořkostí a kořenitě-chmelovou chutí; Starobrno RED - kombinace piva s višňovou šťávou, 22 Kč za kus

Foto: archív firmy

Cvičení s XUpTrainer je vhodné pro začátečníky i trénované sportovce, kteří mají za cíl zhubnout, tvarovat, posilovat a zpevňovat celou postavu a zejména střed těla (core). To vše efektivně, zábavně a v krátkém čase, 14 990 Kč

Foto: archív firmy

SodaStream Edice Spirit Město & Trénink s rozšířenou sportovní výbavou potěší každého, kdo dodržuje zdravý životní styl a chce mít vodu stále při ruce – ať už při sportu, nebo jiných příležitostech, 2599 Kč

Foto: archív firem

Knihy, které mohou zaujmout i muže

Foto: 3x Harari - Soubor všech tří dosud vydaných knih Yuvala Noaha Harariho Sapiens, Homo deus a 21 lekcí pro 21. století. Leda, 588 Kč; Miroslav Krobot: Nečíst - Literární koláž českého herce a režiséra Miroslava Krobota. Bizbooks, 369 Kč; Gravitace - Kdo ovládá naši budoucnost? Daniel Suarez - Fyzik Jon Grady a jeho tým objeví zařízení na odrážení gravitace. Jedná se o triumf vědy, který může vyvolat revoluci na poli fyziky a zásadně proměnit budoucnost světa. Grady se však namísto uznání dočká situace, kdy mu laboratoř uzavře organizace známá jako BTC. AlbatrosMedia, 399 Kč; Šlachta - Třicet let pod přísahou, Josef Klíma, Robert Šlachta - Když za mnou přišel, řekl mi: „Dostaneš nějakou funkci, můžeš se o něco ucházet, ale budeš držet hubu.“ A já jsem držet hubu nechtěl, protože jsem věděl, kam to půjde. Knihy Dobrovský, 319 Kč; Sněžím! Deník bílé mafie, Radek Kedroň - Přední český investigativní novinář Radek Kedroň, který před pár lety debutoval knihou Operace Rath, se nyní zaměřil na rozkrytí machinací a korupce v českém zdravotnictví, kterým často bez kontroly procházejí miliardy korun z veřejných peněz. Jako ukázkový případ si vzal kauzu ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého, 349 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám