Hlavní obsah

Moře vyplavilo v Kanadě motorku, po roce se vrátí majiteli z Japonska

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Victoria

Kanaďan Peter Mark při prohlídce odlehlé pláže na ostrově Graham Island v kanadském souostroví Haida Gwaii objevil bílý návěs s motorkou značky Harley Davidson. Příběh na sebe nenechal čekat dlouho. Ukázalo se, že motorku před 14 měsíci odnesla ničivá vlna tsunami 29letému Japonci jménem Ikuo Jokojama.

Voda odnesla Harley Davidson z Japonska přes celý Pacifik až do KanadyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Petera Marka nečekaný objev na ostrově západně od Britské Kolumbie uchvátil. Nalezenou motorku, která byla uschována v bílém kontejneru, důkladně nafotil, ale pro jistotu ji nechal na stejném místě.

Po bližším ohledání, které zorganizovala kanadská televize CBC ve spolupráci s japonským konzulátem, se ukázalo, že je to majetek člověka z japonské prefektury Mijagi. A přesně tuto oblast téměř před 14 měsíci zasáhlo silné zemětřesení provázené ničivou vlnou tsunami.

Překvapený majitel

Netrvalo dlouho a původní majitel stroje, který přes Tichý oceán urazil vzdálenost přes čtyři tisíce kilometrů, se objevil. Devětadvacetiletý Jokojama nemohl věřit vlastním očím, když spatřil fotku, kterou na kanadském ostrově pořídil Mark.

„Když jsem se podíval na fotku, okamžitě jsem věděl, že je to má motorka. Bylo to jako probuzení uprostřed noci,“ uvedl v úterý pro agenturu Reuters Jokojama, který při řádění tsunami přišel kromě motorky i o svůj dům a bohužel také o tři členy rodiny.

Z tun odpadu se zatím objevují jen střípky

Tichým oceánem se po ničivé katastrofě, která zasáhla Japonsko loni v březnu, pohybuje směrem k západnímu pobřeží Severní Ameriky více než 1,5 miliónu tun odpadu. Zatím ale byly nalezeny pouze malé předměty. Malou ukázkou je fotbalový míč, který se z Japonska doplavil až na Aljašku. Stejně jako v případě motorky, i míč se opět navrátil původnímu majiteli. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám