Hlavní obsah

Modlitby na kolečkách. Kněz objíždí Tatarstán s pojízdným kostelem

Novinky, tcs

Pojízdné čistírny peří nebo prodejny potravin jsou dobře známé i u nás. Pravoslavný kněz Andrej Strebkov však přišel s nápadem, že by na čtyřech kolech mohl přivézt věřícím v odlehlých oblastech i víru. Jak informovala agentura AP, se svým autobusem předělaným na kostel objíždí odlehlé vesnice v ruské republice Tatarstán.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kněz objíždí Tatarstán v pojízdném kosteleVideo: AP

 
Článek

Pro mnoho pravoslavných v převážně muslimském Tatarstánu, ruské republiky na soutoku Volhy a Kamy, je návštěva kostela obtížnou záležitostí. Nejbližší pravoslavný kostel je často velice vzdálený a oni ho nemohou navštěvovat, tak často, jak by si přáli.

Kněz Andrej Strebkov se rozhodl vyjít jim vstříc, a když nemohou věřící do kostela, musí přijít kostel za nimi. „V minulosti jsem cestoval se stanem. Byl to velký stan, ale během vichrů a dešťů, to bylo velmi nepraktické,“ sdělil agentuře AP Strebkov.

„Jednou, když jsem seděl v obyčejném autobuse, jsem si uvědomil, že je dostatečně velký a stačilo by pouze vyndat sedadla,“ vysvětlil, jak se zrodil nápad na pojízdný kostel. Nyní objíždí vzdálené vesnice a věřící si jeho služby nemohou vynachválit.

Vnitřek autobusu je patřičně vyzdoben, nechybí mu ani nezbytná kostelní věžička, kterou Strebkov přidělává pokaždé, když dorazí na místo. „Samozřejmě bych rád sloužil někde v kostele, odpočíval a nebyl stále na cestách. Jenže vnitřní hlas mi říká, že je to potřeba, a tak jezdím,“ řekl kněz.

Přenosné svatostánky měli podle Bible už staří Židé

Lidé ve vesnicích jeho služby oceňují a neustále jich přibývá. Že konají bohoslužby v autobuse, jim nevadí. „Všichni věříme v Boha. Jakmile je uvnitř kněz, je to požehnané,“ vysvětlila jedna z vesničanek Anna Butakovová.

Strebkov, který se jednou s autobusem vydal i na pouť do 830 kilometrů vzdálené Moskvy, dodává, že na pojízdných kostelech vlastně není nic nového. V Bibli je popsáno, jak si Židé při přechodu Sinajské pouště nesli přenosný chrám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám