Hlavní obsah

Mladého autistu nalezla policie po třech letech stovky kilometrů od domova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté v Utahu na počátku dubna nalezli na benzinové stanici podchlazeného a nemluvného teenagera. Záhy se ukázalo, že jde o devatenáctiletého mladíka jménem Connerjack Oswalt, který se ztratil už v roce 2019. Rodiče i úřady po něm dlouhé roky neúspěšně pátrali.

BEZ KOMENTÁŘE: Po třech letech našli v Utahu pohřešovaného autistického teenageraVideo: SUMMIT COUNTY SHERIFF'S OFFICE, AP

 
Článek

Connerjack Oswalt se ztratil v září 2019 z domu své rodiny v kalifornském Clearlake. Tehdy šestnáctiletý mladík, který trpí autismem a dalšími mentálními poruchami, zmizel bez jediného slova z domova.

Matka s nevlastním otcem syna hledali po celé Kalifornii. Neúspěšně. Nakonec se odstěhovali do rodného Idaha v naději, že snad mladík utekl tam a že se snad v tomto státě najde. Jenže utekly téměř tři roky a po Connerjackovi jako by se slehla zem.

Jakub trpí těžkou formou autismu. Díky hyperbarické komoře dělá velké pokroky

Děti

Na počátku letošního dubna policisté z okresu Summit County dostali několik hlášení „od znepokojené veřejnosti“, že se v okolí vyskytuje mladý muž, který přespává na ulicích a chová se podivně. Policisté na něj narazili 9. dubna na jedné z místních benzinových stanic.

Mladík byl podchlazený a s policisty nemluvil. Nechal se nicméně přemluvit, aby s nimi nastoupil do auta a trochu se zahřál. Pak svolil i k tomu, aby mu sebrali otisky prstů.

Jedno oko nezůstalo suché

„Skrze další interakci bylo zástupcům šerifa jasné, že muž komunikuje odlišně,“ uvedl následně úřad šerifa a připojil hashtag upozorňující na problematiku autismu.

Homesharing: Když rodinám s autisty pomáhají dobrovolníci

Domácí

Policisté následně začali prověřovat registry pohřešovaných dětí a mladistvých. Zjistili, že po mladíkovi bylo vyhlášeno pátrání v Nevadě, i když tamní úřady zkomolily jeho jméno. Následně se dostali až k pohřešovanému Connerjacku Oswaltovi. „Zástupci šerifa pak telefonicky kontaktovali jeho matku,“ stojí v policejním prohlášení.

Matka jim sdělila, že syn má na krku mateřské znaménko – nalezený mladík ho měl také. Následně nevlastní otec a dědeček vyrazili osobně do Utahu, aby mladíka identifikovali. Následně nevlastní otec zavolal radostnou zprávu matce. „Mé zlatíčko je naživu,“ vyhrkla v slzách do telefonu matka. „Jendo oko v místnosti nezůstalo suché,“ uvedl pro CBS šerif Justin Martinez.

Oswalt zatím zůstává v Utahu v péči lékařů. Policisté se nyní snaží zjistit, kde všude během posledních téměř tří let přebýval a co se s ním dělo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám