Hlavní obsah

Milovníci mašinek pláčou. K zemi půjde brněnská klubovna železničních modelářů

Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Brno

Budova bývalé přádelny v Brně už třináct let slouží jako klubovna pro modeláře železnic. Ti se ale musí vystěhovat. Klub bojuje s nalezením sponzorů a nových prostor, ale budoucnost je zatím nejasná. Veřejnost tak od března nejspíš přijde o možnost navštívit výstavu vláčků, která zahrnuje až devadesát souprav.

Brněnští milovníci mašinek pláčou. Po třinácti letech půjde k zemi klubovna modelářů železnicVideo: Novinky

 
Článek

„Doslechli jsme se, že jsou plány na revitalizaci areálu. Tyto budovy se mají zbourat a má se tu postavit něco jiného. Pro nás to de facto znamená, že se musíme odsud vystěhovat,“ uvedl předseda Klubu železničních modelářů Brno Jiří Veselý.

Foto: Novinky

Budova, kde se výstava vláčku nachází, půjde k zemi.

Kam se budou stěhovat, ale zatím netuší. Klubu se nedaří nalézt nové prostory a hrozí, že modely skončí ve skladu.

„Jsme neziskovka, vedeme kroužky dětí a mládeže a pokud si uvědomíte, že je nás zhruba kolem třiceti a podělíte komerční ceny třiceti, tak vychází taková výše příspěvku, která je nereálná,” vysvětlil Veselý s tím, že se jim daří sehnat menší sponzory, na utáhnutí to ale nestačí.

Prodal podíl ve firmě a vytvořil největší železniční model svého druhu

Muži

Oblíbenou expozici vláčků, kterou mají rozprostřenou ve třetím patře bývalé přádelny Mosilany v Brně, tak lidé pravděpodobně budou mít možnost vidět jen do března.

Na ploše kolem sta metrů čtverečních se tu rozprostírají ručně vyráběné modely vláčků i kolejišť z různých období. Kolejiště přitom vycházejí ze skutečných stanic, jejichž současnost i historii nadšenci pečlivě studovali.

Foto: Novinky

Výstavu obdivují malí a velcí.

„Díky unikátnímu systém řízení provozu můžeme provozovat relativně hodně mašinek současně, kolem osmdesáti až devadesáti souprav současně,” vysvětlil Veselý. Výstavu také pravidelně obměňují, každý týden po kolejích jezdí modely z různých časových období.

Lékaři mu po mrtvici sdělili zdrcující zprávu, modelář svůj vysněný projekt přesto dokončil

Muži

„Momentálně se nacházíme v páté epoše, což je období let 1970-1974. Původně měla být výstava pouze čtyři týdny, začínali jsme nejstarší epochou, a to parními mašinkami, následoval přechod k dieselům,” dodal Veselý s tím, že expozice je pro návštěvníky přístupná každý týden od čtvrtka do neděle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám