Hlavní obsah

Lékaři mu po mrtvici sdělili zdrcující zprávu, modelář svůj vysněný projekt přesto dokončil

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaaosmdesátiletý John Bint z britského Coventry je vášnivým modelářem. V prosinci loňského roku se rozhodl dokončit jedinečnou repliku nejstarší visuté dráhy na světě. V dubnu ale Bint prodělal mrtvici, lékaři mu navíc odhalili zhoubný nádor na mozku a sdělili Britovi, že mu zbývají poslední týdny života. Svůj vytoužený model přesto Bint za pomoci přátel dokončil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britský senior dokončil vysněný model za pomoci přátelVideo: AP

 
Článek

Po dubnové mrtvici Bint nebyl schopný udržet v ruce náčiní potřebné k dokončení modelu dráhy, která se vine od začátku 20. století nad německým Wuppertalem. Lékaři mu navíc sdělili zdrcující diagnózu a oznámili muži, že jej čekají zřejmě poslední týdny života.

V tu chvíli ale zasáhli přátelé britského seniora. S jejich pomocí se po 200 hodinách usilovné práce povedlo repliku visuté dráhy dokončit včas a Bint se tak na sklonku života může kochat pohledem na vytoužený model.

Město s visutou lanovkou: Wuppertal

Německo

„Vždycky jsem rád dělal modely, ale tenhle konkrétní jsem opravdu chtěl vidět dokončený. Je frustrující, že už na něm nemůžu pracovat sám a potřebuji k tomu pomoc ostatních. Každý, kdo přiložil ruku k dílu, mi ale moc pomohl,” váží si inciativy přátel.

Jak potvrzuje i Bintova žena Eunice, její manžel byl vždycky kutilem, dokázal všechno opravit a v partě přátel je velmi oblíbený. „Celý život něco tvořil. Jsem moc vděčná za to, že může na vlastní oči vidět dokončený poslední model. Sledoval práci až do konce a za pomoci přátel poslední úpravy na modelu udělal on sám,” dodala Eunice.

Bint po mrtvici jen těžko ovládá levou část těla a jeho pohyblivost a schopnost mluvit je velmi omezená. „John uviděl model železnice v jednom časopise. Sám dráhu navštívil a chtěl ji zkusit postavit. Byla to velká výzva, ale John je fantastický modelář. Všechno si vytváří sám, všechno dělá od nuly. Provedení je na špičkové úrovni. Bylo mi ctí mu pomoci s dokončením. Makali jsme na tom šest týdnů sedm hodin denně. Zaslouží si vidět hotovou práci,” uvedl 70letý Dave Tilling, který svému příteli s dokončením pomohl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám