Hlavní obsah

Města chrání hlemýždě před sběrači

Novinky, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOST

Současně s blížícím se zahájením sezóny českých sběračů hlemýždě zahradního pro francouzskou a německou kuchyni přibývá měst, která se rozhodla své šneky před invazí sběračů chránit. Platí to i o severních Čechách, kde jsou tradiční lokality lukrativního sběru.

Foto: Adam Klofáč

Kunratické Vinobraní

Článek

O snadné výdělky z prodeje plžů tak letos poprvé přijdou například lidé z Mostecka, následovat bude zřejmě sousední Litvínov. "Sběr jsme zakázali. Probíhá tu už řadu let a množství vykoupených měkkýšů je ohromující. Dochází tím k ohrožení hlemýždí populace," vysvětlila postoj úřadu náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková.

Podle referenta ochrany přírody Petra Formánka se převážně na jihu okresu sebralo od roku 1994 do roku 2001 více než 73 tisíc kilogramů hlemýžďů. Ještě vyšší čísla registruje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR v posledních osmi letech například na Litoměřicku. Převážně děti a důchodci zde posbírali na 220 tisíc kilogramů plžů. Část z nich může pocházet ze sousedního Lounska, kde úřady sběr regulují už deset let.

Nezaměstnaní a chudí se bouří

"Zakázali jsme obchody s hlemýždi na Lounsku a výkupna se objevila v první vesnici sousedního Litoměřicka. Přesto se snažíme ve spolupráci s policií dodržování pravidel hlídat. Každý rok řešíme tak tři případy, kdy někdo zákaz poruší," uvedla vedoucí odboru životního prostředí lounské radnice Olga Salačová.

Omezení nebo zákaz sběru se nelíbí hlavně nezaměstnaným a penzistům, kteří si deseti až patnácti korunami za kilogram vylepšovali příjem. V některých lokalitách sbíraly šneky celé rodiny a šnečí populaci skoro vyhladily. "Počty opravdu hodně klesly třeba v okolí Obrnic a Chanova," připustil Formánek. Hlavy sběračských rodin už ale přišly na to, jak zákaz bez velkého rizika obejít. "Když do lesa pošlu syny, tak co se mnou úředníci zmůžou? Ještě jim není patnáct. Vždycky jsme šneky sbírali. Jsou přeci všech," řekl mi jeden z obyvatel mosteckého sídliště Chanov.

Na hlemýždě se vztahuje jen "obecná ochrana"

Mostecký magistrát však věří, že důslednou kontrolou své plže ochrání, stejně jako to udělaly Louny. "Ve správním řízení můžeme udělit pokutu až padesát tisíc korun," uvedl Formánek. V České republice není hlemýžď zvlášť chráněným živočichem. Vztahuje se na něj jen obecná ochrana.

"Tato obecná ochrana znamená, že by nemělo dojít k ohrožení jejich populace, což při nadměrném a nijak nekontrolovaném sběru šneků někde hrozí. V pravomoci místně příslušných orgánů státní správy v takovém případě je jejich sběr omezit či zcela zakázat," řekla Právu Eva Cepáková z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Pověřený městský úřad může sběr zakázat s odvoláním na Bernskou konvenci, chránící planě rostoucí rostliny, volně žijící živočichy i celá přírodní stanoviště. Přestože každoročně je v republice vykoupeno přes půl miliónu kilogramů šneků, jejich vymření podle odborníků nehrozí. "Předpokládáme, že přiměřeným a dobře organizovaným sběrem nemohou být přírodní populace hlemýždě zahradního v Česku ohroženy," uvedly experti Agentury ochrany přírody a krajiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám