Hlavní obsah

Za smutným masakrem kulohlavců možná stojí nemocný vůdce

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záchranáři a dobrovolníci zachránili nejméně 94 uváznutých kulohlavců a dalších kytovců, kteří bojovali o život v mělčinách poblíž Tasmánie. Operace pokračovala i v pátek a záchranáři doufají, že se povede osvobodit další jedince. Stovky kytovců už jsou ale po smrti, některé z kulohlavců museli záchranáři kvůli špatnému stavu utratit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na mělčině u Austrálie uvízlo skoro 500 kytovcůVideo: AP/Reuters

 
Článek

Záchranná operace u tasmánských břehů pokračovala v pátek už pátý den. Na místě zahynulo skoro 400 kytovců, většinou kulohlavců. Podařilo se zachránit necelou stovku jedinců, další ještě mají naději na přežití.

Proč se takové množství kytovců přiblížilo břehům, není zcela jasné. Bioložka Kris Carlyonová se však domnívá, že do nebezpečí přivedla zvířata touha po potravě. Kulohlavci, kteří patří do čeledě delfínovitých, plavou většinou ve skupinách o deseti až třiceti kusech.

Obří masakr stovek kulohlavců, o život bojují poslední z nich

Koktejl

Další hypotézou vědců je možnost „nemocného vůdce”. Skupinu mohla vést stará a nemocná samice, která byla zmatená a dovedla celou skupinu na břeh. „Mají silné sociální vazby, fungují jako rodina,” vysvětlil biolog Olaf Meynecke. Navíc v okolí tasmánských břehů je kvůli členitosti mořského dna složité pro kytovce používat echolokaci.

Došlo i na eutanázii

První skupina zhruba 270 uvázlých kulohlavců byla zaznamenána v pondělí. Dalších 200 kytovců záchranáři objevili ve středu při průzkumném letu. „Zdá se, že většina kytovců z této skupiny již zahynula,” uvedl ve středu Nic Deka, manažer australské vládní agentury na ochranu divoké přírody.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z uhynulých kulohlavců na břehu Tasmánie

Většina kytovců uhynula kvůli vyčerpání, nebo enormnímu stresu. Někteří se také utopili, protože jim změna výšky hladiny během přílivu a odlivu ucpala dýchací otvor. Dojít muselo také na eutanázii, protože někteří kulohlavci trpěli a neměli šanci na přežití, uvedla BBC.

Doposud největším zaznamenaným uváznutím kulohlavců je případ z roku 1918, kdy u břehů Nového Zélandu zůstala bezmocně zaseknutá tisícovka jedinců. V oblasti Tasmánie se má současná situace rovnat nejhorším v dějinách.

Reklama

Výběr článků

Načítám