Hlavní obsah

Máme právo na klid. Starosta francouzské obce zakázal štěkání psů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak trochu do boje s pověstnými větrnými mlýny se pustil starosta normandské obce Poses Georgio Loiseau, když vydal vyhlášku, která zakazuje štěkání psů. Své rozhodnutí odůvodnil stížnostmi některých obyvatel, kterým vadí, že mnozí domácí miláčkové od sousedů jsou buď příliš hluční, nebo štěkají celé hodiny v kuse.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle televizní stanice France 3 podepsal starosta nařízení těsně před koncem minulého roku s tím, že je nutné snížit hlukovou zátěž v jeho obci čítající na 1200 lidí.

„Někteří si myslí, že když jste na venkově, můžete dělat hluk, aniž by někdo cokoli řekl. My ale také máme právo na klid,“ uvedl Loiseau, jehož vesnici na řece Seině obklopují bukolické lesy a také tři jezera.

Nejde prý o nějaký fundamentalismus, který by zakazoval i kohoutí kokrhání. „Tady řešíme obtěžování v řádu 15 až 20 hodin denně od psa, který štěká přímo pod okny,“ dodal starosta.

Vyhláška stanoví, že majitelé jakýchkoli zvířat jsou povinni „dnem i nocí přijmout veškerá vhodná opatření k zachování klidu v sousedství“. Dokument jako příklad uvádí, že někdo může držet psa celý den venku a nedokáže jej uklidnit, nebo naopak, že pes je hlučný proto, že je stále zavřený v domě či bytě.

„Mohou to být i případy týrání. Pes, který celý den štěká, pro mě znamená, že na tom něco je,“ řekl dále starosta s tím, že jeho nařízení není namířeno proti žádné konkrétní osobě. „Slouží pouze k tomu, aby všem obyvatelům připomnělo zákonná ustanovení, která jsou platná po celé Francii,“ uvedl dále starosta, jenž hodlá za nerespektování vyhlášky udělovat pokuty.

Útulek zůstal prázdný, nový domov našlo všech 129 psů

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám